Kur'ân-ı Kerim'de övülen insan
People praised in the Holy Quran
  1. Tez No: 298058
  2. Yazar: MELİKE AKKOYUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH KESLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerim, övgü, insan, Holy Quran, praise people
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tezimiz, Kur'ân âyetlerinde ifadesini bulan övülen insanın hangi hitap şekilleriyle övüldüğü ve bu insanların vasıflarının neler olduğu konusunu ele almayı amaçlamaktadır. Bunun için başta Kur'ân olmak üzere tefsir, hadis, siyer ve tarih gibi çeşitli ilmî kaynaklardan yararlanarak bu konuya açıklık getirmeye çalıştık.Tezimiz bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Kur'ân'da övgüye dair kullanılan hitap tarzlarını tespit ederek açıkladık. İkinci bölümde ise farklı ifade tarzlarıyla övülen insanların hangi özellikler taşıdığını tespit ettik.Kur'ân'ın bir takım insanları ve davranışları övmesi ilahi vahyin muhatapları için bir eğitim aracıdır. Allah tarafından övülen ve tarifsiz mükâfatlara kavuşacağına emin olan kimseler buna göre amel işlemeye başlarlar. Nefislerini bu yolda eğitmeye çalışırlar. Bundan dolayı çalışmamız insanlara doğru, ahlaklı, erdemli ve güzel bir hayatın nasıl yaşanacağını tespit etmesi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Our thesis, as expressed in the verses of the Qur'an praised the human qualities which appeal to these people and what shapes praise aims to address the issue. For this particular interpretation to the Qur'an, hadith and history have tried to clarify this issue by using various scientific sources.Our thesis is composed of an introduction and two sections. In the first section, by finding ways of addressing we used in the Qur'an, tried to explain that commendable. In the second part, we found praised the people of different styles of expression which carries features.For some people and the behavior of the Qur'an is addressed to the praise revelation an educational tool. Awards will reach those who are sure to be praised by God and unspeakable act accordingly, they begin to commit Try to put their realselves on the road alignment. Therefore, the right people to work, decent, virtuous and to determine how to live a beautiful life in terms of importance.