Muhasebe bilgilerinin güvenirliğinde mesleki yargının önemi
The importance of professional judgment in accounting reliability
- Tez No: 298141
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Bilgi Güvenirliği, Muhasebe Mesleği, Mesleki Yargı, The Accounting Information Reliability, Profession of Accounting, Professional Judgment
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Dünyada yaşanan şirket skandallarının çıkış noktası finansal raporlamanın kaynağı olan muhasebe bilgilerinin güvenilir olmaması manipüle edilmesidir. Bunu önlemek üzere İlke bazlı ve özün önceliği kavramını esas alan bir yaklaşımla hazırlanan standartlar ?mesleki yargı? yı ön plana çıkarmıştır.Bu çalışmanın amacı uluslar arası finansal raporlama standartları (UFRS) nedeni ile yeniden gündeme gelen ve bu defa, uluslar arası muhasebeciler federasyonu tarafından yayınlanan eğitim standartları arasında etik kurallar ile birlikte öğretilmesi tartışılan muhasebe, raporlama ve denetim alanında kullanılan ?mesleki yargı? olgusunun tartışılması ve literatürün gözden geçirilmesidir. Uluslar arası finansal raporlama standartlarının ve ülke içinde kullanılan finansal raporlama standartlarının(TFRS) uygulanmasının amacı, bilgi kullanıcıları için ?doğru ve güvenilir ? bilgi sağlayan finansal tablolar elde etmek ve aynı zamanda bu tabloların karşılaştırılabilirliğini sağlamaktır.Ancak standartlar her zaman, her problemi tam olarak çözmeye yetmeyebilir. Bu gibi hallerde muhasebeciler bu boşlukları kendi tecrübelerine dayanarak getirdikleri yorumlarla doldururlar. Muhasebeciler bu kararları aldıkları eğitim ve elde etmiş oldukları tecrübeye dayanarak verirler. Şüphesiz verdikleri bu kararlar, yani yaptıkları bu yargılar olumlu yada olumsuz sonuçlar doğurur.Bu nedenle mesleki yargının nitelikleri, hangi hallerde kullanılması gerektiği, kullanma kriterleri ve mesleki yargı sınırlarının iyi belirlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The starting point of the scandals of companies in the world is that the accounting informations-source of financial reporting- are manupulated and not reliable. To avoid this, the standarts,prepared with the aproach which is princible-based and predicated on esence primarcy has loomed large `The Professional Judgment?.The purpose of this study is to revise the literature and discuss the Professional judgment in supervision, reporting and accounting which have come up lately because International Financial Reporting standarts is discussed for being tought with the ethics law in the education standarts published by the International Federation of Accountants. The aim of carrying out International financial reporting standarts and Turkısh financial Reporting standarts is to get financial accounts which provide true and reliable information and at the same time to make these accounts comparable.But the standarts may not solve every problem exactly everytime. In this cases, the accountants close the gaps according to their experiences. They make decisions on the basis of their education and the experiences they have got. Surely, these decisions result in some positive or negative consequences.Thus, it is very important to define the qualities of Professional judgments, its usage, usage criterias and the boundaries of Professional judgments well.