Denetim komitesi özelliklerinin finansal performans üzerindeki etkisi
The impact of audit committee characteristics on financial performance
- Tez No: 874573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAYDIN TOPCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Denetim komitesi, Finansal performans, Audit, Audit committee, Financial performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Şirketlerin finansal bilgilerinin güvenirliğini arttıran, bağımsız denetim kuruluşu seçiminde görev alan, şirketin iç kontrol sistemini düzenleyen denetim komitesine verilen önem 21. Yüzyılda yaşanan muhasebe skandallarıyla birlikte artmıştır. 27/7/2006 tarihli ve 26241 sayılı Resmi Gazete' de“Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”Seri: X, No: 23 uyarınca şirketlere denetimden sorumlu bir komite kurma zorunluluğu getirilmiştir. Bu çalışmada 2020 yılına ait BIST' te kayıtlı olan ve finansal olmayan 248 firma ile denetim komitesi özelliklerinin finansal performansa etkisi incelenmiştir. Çalışmada denetim komitesi büyüklüğü, bağımsızlığı, kadın üye oranı, mali uzmanlığı, firma büyüklüğü, firma yaşı, firma finansal kaldıracı, hizmet sektörü şirketlerin faaliyet raporlarıyla incelenmiş şirketlerin toplam aktif karlılığı (AKTFKAR) değerleri üzerindeki etkisi tespit edilmiştir. Regresyon analizi yöntemiyle yapılan analizde denetim komitesi özelliklerinin aktif karlılığı üzerindeki ilişkisi ve bu ilişkinin kuvveti ölçülmüştür. Sonuç olarak denetim komitesi kadın üye oranıyla aktif karlılığı arasında anlamlı pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance given to the audit committee, which increases the reliability of companies' financial information, takes part in the selection of independent audit companies, and regulates the company's internal control system, has increased with the accounting scandals in the 21st century. In accordance with the communiqué on the Amendment to the“Communiqué on Independent Auditing Standards in the Capital Market”published in the Official Gazette dated 27/7/2006 and numbered 26241 Companies are required to establish a committee responsible for auditing. In this study, the effect of audit committee characteristics on financial performance of 248 companies registered in BIST in 2020 was examined. In this study, the impact of audit committee size, independence, female member ratio, financial expertise, firm size, firm age, firm financial leverage on the return on asset (ROA) values of companies was examined through the activity reports of service sector companies. In the study, the relationship between audit committee characteristics on ROA and the strength of this relationship were measured in the analysis performed using the regression analysis method. As a result, it was determined that there was a significant positive relationship between the ratio of female audit committee members and ROA.