DRG ile geri ödeme sistemi ve hastane yöneticilerinin bu sisteme ilişkin tutumları
DRG -based payment system, the hospital managers? approaches to this system
  1. Tez No: 298147
  2. Yazar: YILMAZ KADIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE YASEMİN YEĞİNBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: DRG (Diagnostic Related Groups), TİG (Tanı İlişkili Gruplar), Tanı, Hastane, Maliyet, DRG (Diagnostic Related Groups), Diagnosis, Hospital, Cost
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Hastaneler; birer hizmet işletmesi olmasına rağmen diğer hizmet işletmeleri ile aralarında büyük farklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar hastane işletmelerinin yönetiminde pek çok zorluklara yol açmaktadır. Özellikle çok çeşitli malzeme ihtiyacı, farklı uzmanlıkların bir arada eşgüdüm içerisinde çalışması gibi pek çok zorlayıcı faktörler bulunmaktadır. Gelirlerin elde edilmesinde ki pasif fonksiyonları ile hasta tedavisi için tüketilecek kaynakların tespitindeki kısıtlı karar imkânı yöneticiler için hastanelerin yönetimini daha da zor hale getirmektedir.Hastanelerin tanımlanması, gruplandırılması ve bu gruplandırma içerisinde izlenmesi konusunda dünyada ve ülkemizde ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemizde hastanelerin gruplandırılması için yasal zemin hazırlanmaktadır. Bu gruplandırma sistemi ile hastanelerin kendilerini gözden geçirmesi ve diğer hastanelerle kıyaslama yapmaları mümkün olacaktır.Hastalık tanıları, geri ödeme sistemi içerisinde aktif bir bileşen olarak kullanılması ile çok önemli hale gelmiştir. Hastalık tanılarının standart bir format olarak kullanılması ile hastalara verilen hizmetlerin hastanın tanısına uygun olup olmadığı da kolaylıkla izlenebilir. Yine bu tanımlama aracılığı ile karşılanması gereken kaynakların tespit edilmesi de mümkün olabilecektir. Hastane yöneticileri ve hekimler doğru tanı için artık daha fazla kanıt ve kayıt ihtiyacı içerisinde olacaklardır. Hastalıkların maliyetlerinin tespit edilmesi ve yönetilmesi de hastaneler için daha önemli hale gelecek bu bağlamda kıt kaynakların verimliliğinin arttırılması için daha fazla zaman ve emek harcanacaktır.Genel sağlık sigortası sistemi aracılığı ile toplanan sağlık verileri yardımıyla tüm ülkenin sağlık ihtiyacı ve bu ihtiyaca bağlı olarak sağlık hizmetlerine ayrılacak toplam kaynak miktarının belirlenmesi mümkün olabilecektir. Hizmetlerin türü ve bu hizmetler için tahsis edilecek kaynakların belirlenmesinde DRG (TİG)'lerin kullanımı henüz ülkemiz için çok yenidir. Bu nedenle bu verilerin üretiminde hekimlerimizin hasta tanısı ve kaynak tüketimindeki nihai karar alıcı rolleri büyük önem arz etmektedir. Bu çalışma ile hekimlerin hastane yöneticisi olarak kritik rolleri nedeniyle bir kamu hastanemizde görev alan hekimlerimizin DRG (TİG)'ye dayalı ödeme sistemine ilişkin tutumları incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although hospitals are categorized in service-oriented business domain, there are remarkable differences between them and other service-oriented business sectors. These differences usually lead to a lot of management difficulties in medical institutions where some challenging factors exist such as the need for various equipments or the coordination between different medical specialists. The liabilities in generating incomes and the limits in making decisions for the determination of resources during patients? medical treatments make it a more arduous and difficult task for executives in hospitals.Identification, categorization of hospitals and monitoring of the hospitals within these categories have been studied intensely both in Turkey and throughout the world. In addition, some recent studies in Turkey are being conducted for the categorization of hospitals on a legal basis. It is known that by the aid of such a categorization system, the hospitals could be reviewed, monitored, compared and evaluated.Clinical diagnoses have become a very important factor in medical refund system in which they can be used as active assets. The clinical diagnoses could be established in a standardized format. This could enable us to monitor whether the services provided to patients are compatible with the patients? requirements or not. This could also assist the estimation and determination of necessary financial resources. Eventually, the hospital management and physicians would be requiring more records and evidences for accurate diagnoses. The estimation and administration of disease costs will become more crucial for medical institutions which could lead to more time and labor usage in order to improve the efficiency of limited resources.The data collected from general health insurance system could be used for estimating the demand for health resources allocated to health services all around the country and determining the total amount of resources. The use of DRG?s (Diagnostic Related Groups) for the determination of the type of health services and the total amount of resources is known to be a new concept in Turkey. Therefore, the doctors? diagnosis of their patients and their role in making the final decision for resource allocation and consumption plays a very important role in producing such data. In this study, the physicians? as a manager approaches to the payment system based on DRG have been analyzed in a public hospital.