Türkiye'de katma değer vergisinde iade uygulaması ve sonuçları
  1. Tez No: 298148
  2. Yazar: HAKAN BAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Genel esas, iade hakkı doğuran işlem, özel esas, sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge, ihracat, tevkifat, indirimli oran, General rules, actions which gives its owners right to reclaim, special rules, fake documents and documents which has a misleading items, export, reduced ratio, deduction
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 337
Özet
Türkiye'de Katma Değer Vergisi'nde iade uygulaması 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun yürürlüğe giriş tarihi olan 01.01.1985'ten beri varlığını sürdürmektedir. Devlet, mükellef, vergi danışmanları gibi birçok kesimi ilgilendiren ?Katma Değer Vergisi İade Mekanizması? bu kesimler için önemli bir emek ve zaman maliyeti aynı zamanda sırasıyla nakit çıkışı, nakit girişi ve gelir yaratmaktadır. Bu mekanizmanın nasıl çalıştığı, hangi durumlarda, hangi şartları sağlayan, hangi mükelleflerin bu vergi iadesinden ne şekilde yararlanabilecekleri, mükelleflerin, idarenin ve vergi danışmanlarının yükümlülüklerinin ve haklarının neler olduğu önem taşımaktadır.Katma Değer Vergisi İadesine ilişkin uygulamayı tespit eden hukuki kaynaklar Katma Değer Vergisi mevzuatı ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mevzuatına ilişkin kanun, Bakanlar Kurulu Kararları, genel tebliğler, sirkülerler, özelgeler, genelgeler olarak sayılabilir. Tüm bu iade mevzuatının teferruatlı bir analizi uygulamayı ortaya koymak için şarttır.Bu tezde yapılan iade mevzuatına ve uygulamasına yönelik analizde, önce iade uygulamasına ilişkin genel esaslar tespit edilmiş, sonra her bir iade hakkı doğuran işlem açısından iade uygulaması açıklanmış, daha sonra ise iade uygulamasında özel bir durum olan özel esaslar belirtilmiş, iade sürecinde yeni bir uygulama olan hızlandırılmış iade sistemi ve iade uygulamasına ilişkin müteselsil sorumluluk hükümleri açıklanmıştır.Türkiye'deki Katma Değer Vergisi iade sistemine ilişkin yapılan tespitler, uygulamadaki yıllar itibarıyla gerçekleşmeler, KDV iadesinin danışma maliyeti, haksız KDV iadesi, iade uyuşmazlıklarının idari ve yargısal çözüm yolları ve uygulamaya ilişkin sonuç ve öneriler de tezin son kısmında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, Value Added Tax Refund Implementation continues its existence since Value Added Tax Law with number 3065?s effective date. ?The Mechanism of Value Added Tax Implementation? which concerns government, tax payer and tax advisers, creates an important labor and time cost and orderly outflow of cash, inflow of cash and income for them. It is important that how the mechanism works, how the tax payers benefits from this tax refund, in which situations they benefits, which requirements needed for them, what are the responsibilities and rights for tax payers, government and tax advisers.The law references, which dominates implementation of Value Added Tax (VAT) in Turkey can be count such as; law, cabinet council?s decision, general announcement, circular letter, special announcement belongs to VAT legislation and accountant legislation. It is necessary that, all refund legislations have to be analyzed detailed, to discover the implementation.In analysis which was done in this thesis for introducing refund legislation and implementation, firstly general rules were stated, secondly refund implementation was explained for all actions which gives its owners a right for reclaim, thirdly special rules were stated which has a special place in refund implementation than uninterrupted responsibility and the new implementation and accelerated refund system are explained.Statements for Value Added Tax Refund System in Turkey, accruals in the implementation year by year, advice cost of VAT refund, illegal VAT refund, administrative and judgmental solution ways of the refund disagreements and results and advices for VAT Refund Implementation are placed at the last part of thesis.