Geri ödeme modeli olan teşhis ilişkili gruplar (TİG) ve bu model üzerinde sağlık yöneticilerinin görüşlerinin değerlendirilmesi
Diagnosis related groups a retrospective payment model (DRG) and evaluation the views of health managers about this method,
  1. Tez No: 358697
  2. Yazar: ZEKİYE ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ AYANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Sağlık Hizmeti Sunucuları, Hastanelere Ödeme Yöntemleri, Teşhis İlişkili Gruplar, Teşhis İlişkili Gruplar Geri Ödeme Modeli
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Sağlık hizmetlerinde ödeme modelleri, sağlık bakım hizmetlerinin kalitesini ve sağlık kurumlarının finansman yönetimini önemli ölçüde etkilemektedir. Son zamanlarda farklı ülkelerde sağlık politikalarının ve sağlık yöneticilerinin kaynakların sınırlılığı karşısında artan talepleri karşılamak ve sağlık sisteminin maliyet-etkililiğini arttırmak için kaynak miktarından çok kaynakların nasıl dağıtılması gerektiği üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. 1970'li yıllarda hasta sınıflandırma sistemleri olarak tasarlanan TİG sistemi birçok ülkede farklı amaçlarla ve özellikle geri ödemede yaygın olarak kullanılmış, kullanımı yaygınlık kazanmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de 2011 yılı itibari ile uygulanmaya başlayan TİG Geri Ödeme Modeli İncelenmiş, Ankara il merkezinde faaliyet gösteren 24 hastanenin sağlık yöneticisine anket uygulanmış ve bu model üzerinde sağlık yöneticilerinin görüşleri değerlendirilmiştir. Hastane yöneticilerinin TİG sistemi ile ilgili düşüncelerine ve TİG sisteminin uygulanması ile birlikte sağlık sisteminde meydana gelebilecek değişiklikler konusundaki görüşlerine yer verilmiştir. Böylelikle TİG geri ödeme sisteminin etkinliği ve geleceğine ilişkin bir öngörüye sahip olunarak genel bir değerlendirme yapılabileceği düşünülmüştür. Yapılan çalışma, yöneticilerin büyük bir bölümünün TİG Geri Ödeme Sistemi ile ilgili düşüncelerinin olumlu olduğunu ve sistemin tam olarak uygulamaya geçmesi ile birlikte sağlık sektöründe önemli gelişmelerin yaşanacağı görüşüne sahip olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The payment methods in the health services affects the quality of health care services and the finance management of health facilities significantly. Recently it have been seen that the health policies and health managers concentrated on how resources should allocated rather than the resource quantity to improve the cost effectiveness of the health system and to meet increasing demands against the restriction of resources in different countries. In the years of 1970, as patient classification systems which planned, DRG's system used in many countries for different aims and especially in retrospective payment widespread and its use had been spreaded. In this study, it had been examined DRG retrospective payment method which begun to apply as from the year of 2011 in Turkey, and performed to surveys the health management of twenty-four hospitals to be active in Ankara and evaluated the views of health managers about this method. It had been included in this study the thoughts and views of hospital managers related DRG system, and together with its application the changes which will be able to occur in health system. Thus it had been thought a general evaluation which will be able to make about DRG the effectiveness of retrospective payment system and by having a providence related DRG's future. In the study it had been observed that the most of managers' thoughts were positive about DRG retrospective payment system and also they are in the opinion that the important improvements will be experienced in health sector together with application of it exactly. Key Words: Health Cares, Health Care Providers, Hospital Payment Methods, Diagnosis Related Groups, Diagnosis Related Groups Retrospective Payment Method.