Özel sağlık kurum ve kuruluşlarının tıbbi müdahaleden doğan hukuki sorumluluğu
Legal responsibility of private health care organizations
  1. Tez No: 298166
  2. Yazar: ERMAN ERÇELTİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE HAVUTÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hukuk, Hospitals, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Özel sağlık kurum ve kuruluşları, sağlık hizmeti, tıbbi müdahale, sorumluluk, uygulama hataları, Private medical institutions, medical services, medical operations, responsibility, practice errors
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Tıp biliminin sürekli gelişimi ve insanlık nüfusunun sürekli artışı sonucunda, günümüzde sağlık hizmetlerinin verilmesinde kamu kurumlarının yanında özel sağlık kurum ve kuruluşlarına da ihtiyaç duyulmaktadır. Devletten aldıkları imtiyazla ve devletin denetimi altında sağlık hizmeti sunan özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sayıları ve çeşitleri toplumun ihtiyaçları doğrultusunda her geçen gün artmaktadır.Özel sağlık kurum ve kuruluşları bir yandan kamusal bir hizmet olan sağlık hizmeti vermelerine karşı diğer yandan da genellikle ticaret şirketi şeklinde kurulmaları nedeniyle sorumlulukları hizmet sektöründeki diğer işletmelere göre farklılıklar barındırmaktadır.Özel sağlık kurum ve kuruluşları doğrudan insan sağlığı üzerinde tıbbi müdahalelerde bulunduklarından farklılıkları dikkate alınarak sorumlulukları yasal düzenlemelerle ortaya konulmak zorundadır. Tezimizin ana konusunu da özel sağlık kurum ve kuruluşlarının yasal sorumlulukları, hakları ve bu sorumluluğun hukuki nedenleri oluşturmaktadır. Bu çerçevede öncelikle özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sağlık hizmetlerinin yürütülmesindeki sistem içindeki önemleri incelenecek olup, ardından hizmetin sunumundaki uygulama hataları ve komplikasyon kavramları ele alınacaktır. Son olarak , sorumluluğun hukuki sebepleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarının tazminat sorumluluğuna değinilecektir.
Özet (Çeviri)
In result of constant developments in medical science and constant increase in human population today private medical institutions are a necessity among public ones. Number of these private medical institutions providing medical services with grant of and under supervision of the state is increasing each passing day.Even though private medical institutions are responsible to provide medical services, a public service type, they are generally established as a commercial entity; therefore their responsibilities are somewhat different than the other organizations in services sector.Since private medical institutions operate directly on human health their unique responsibilities have to be defined by legal arrangement. Main subject of our discourse is these legal responsibilities and rights of private medical institutions, and legal grounds of these responsibilities. In this scope, we will first examine the role of private medical institutions in medical services, followed by a discussion of practice errors during service and the complication concept. Finally, we will refer to legal grounds of these responsibilities and indemnification obligations of private medical institutions.