Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre yönetim kurulu üyelerinin ibrası ve özellikle ibranın sorumluluk davalarına etkisi
Discharge of the members of the board of directors and the effects of discharge to the liability cases according to the New Turkish Commercial Code
- Tez No: 298165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORUÇ HAMİ ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilanço, Sorumluluk, İbra, İbranın Türleri, İbranın Etkisi, Balance Sheet, Responsibility, Acquittal, Types of Acquittal Effect of Acquittal
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Kanun koyucu, ortaklıkla aralarında vekâlet ilişkisi bulunan yönetim kurulu üyelerine önemli sorumluluklar yüklemiştir (Yeni TTK 553). Üyelerin ortaklığa, ortaklara ve alacaklılara karşı olan bu sorumluluğu üç durumda sona erer: Kusursuzluğun ispatı, ibra ve zamanaşımı. Yeni düzenleme, hem bilançonun onaylanması şeklinde gerçekleşen (Yeni TTK 424) hem de gündem gereği alınan (Yeni TTK 409, 558) ibra kararlarını ve bu kararların etkilerini yasal bir zemine bağlamıştır.Tezimizin asli konusu, sorumluluğu sona erdiren hallerden biri olarak ibra ve ibranın sorumluluğa olan etkileridir. Ortaklıklar hukukunda ibra, ortaklık içi bir işlem olup, menfi borç ikrarı niteliğindedir. Genel kurul bu kararla, hesap dönemindeki işlem ve eylemler dolayısıyla yönetim kurulu üyeleri aleyhine sorumluluk davası açmayacağını beyan eder.İbra belirtilen özelliklerinden ötürü, etkilerini sınırlı olarak göstermektedir. Nitekim genel kurulun vermiş olduğu ibra kararı, ortaklık ile bu karara olumlu oy veren veya ibra kararını bile bile pay iktisap eden ortakların açacağı sorumluluk davasına engel olurken (Yeni TTK 558/II); diğer ortaklar ile alacaklıların açacaklarına sorumluluk davalarına herhangi bir engel teşkil etmez. Burada diğer ortaklardan kasıt, ibraya olumsuz veya çekimser oy veren ya da mazereti nedeniyle toplantıya katılamayan ortaklardır. O halde bu kimseler bakımından da ibra, sorumluluk davalarına herhangi bir engel teşkil etmeyecektir. Buna karşılık kanun koyucu, bu kimselerin ibra kararından itibaren altı aylık hak düşürücü içerisinde sorumluluk davası açmalarını şart koşarak, belirtilen etkiyi kesin bir süre ile sınırlama gereği duymuştur.
Özet (Çeviri)
The law maker has allocated important responsiblities to the members of the directorate who have mandate relationship with the corporation. The responsibility of the members to the corporation, partners and the debtees expire in three circumstances: proof of impeccability, acquittal, and lapse of time. The new regulation has set a legal foundation for orders of discharge which are adopted due to the agenda or confirmation of the balance sheet, and the effects of the orders of discharge.The main subject of our dissertation is acquittal as a responsibility-ending condition and the effects of acquittal on responsibilities. In company law, acquittal is an intra-partnership procedure and has the characteristics of negative acknowledgement of debt. With this decree, the plenary committee declares that they will not file a liability suit against the members of the directorate due to procedures and acts in accounting period.As a result of the mentioned characteristics, acquittal has a limited effect. The acquittal decree of the plenary committee forestalls the liability suit which is filed by the partners who acquire shares knowingly of the acquittal decree or who votes for the decree with the corporation. But it does not forestall the liability suits that are filed by other partners and debtees. Aforementioned `?other partners?? means the partners who have voted against or uncommitted the acquittal or have not attended the plenary meeting because of an excuse. Thus acquittal will not constitute an impediment to liability suits for these people. Nonetheless, the law maker regarded necessary the limitation of aforementioned effect with a certain period, stipulating that these people file liability suits within a six-month lapse of time after the acquittal decree is given.