Representation of human language and altruism in Lawrence's Sons and Lovers
Lawrence?ın Oğullar ve Sevgililer romanında insan dilinin ve özgeciliğinin tasviri
- Tez No: 298181
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil, Özgecilik, Stratejik Konuşma, Sanat, Eş Seçimi ve Ebeveynlik, Ebeveyn-Yavru Çatışması, Language, Altruism, Strategic Speaking, Arts, Mating and Parenting, Parent-Offspring Conflict
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Lawrence, Oğullar ve Sevgililer (1913) adlı romanında iki ana karakteri sunmaktadır: birbirlerine aşırı derecede bağlı olan bir oğul ve annesi. Bu çalışmanın ana amacı, üç kadın karakterin dolaylı ricaları yoluyla erkek roman kahramanının özgeci yatırımını elde etmek için olan ikna çabalarını inceleyerek, kahramanın annesi ve seksüel partnerleri arasındaki çatışmasının sebeplerini ortaya çıkarmaktır.Çalışma, Trivers'ın ebeveyn-yavru çatışması teorisini, Pinker'ın stratejik konuşma teorisini, Buss ve Trivers'ın eş seçimi ve ebeveynlik teorilerini ve evrimsel özgecilik teorilerini temel alarak, edebiyatı sosyal bilimler ve doğa bilimleri ile birleştirip bütünsel bir analiz sağlamayı hedeflemektedir.Bu çalışma, ana çatışmanın annenin dili etkili kullanması sayesinde oğlunun özgeci eğilimleri üzerinde büyük etkisi olmasından kaynaklandığını ileri sürmektedir. Diğer çocuklarına aktarmak uğruna, genellikle annenin oğlunun özgeci yatırımını sürdürebilme başarısı ile sonuçlanan, anne ve oğul arasında oğulun eş bulma stratejileri konusunda uyuşmayan istekleri anlaşmazlıklar yaratmaktadır.Sonuç olarak, bu çalışma, genelde ebeveynler ve yavruları arasındaki muhtemel çatışmaların, özelde ise Mrs. Morel ve oğlu Paul arasındaki çatışmanın sebep ve sonuçlarını daha iyi anlamamız açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Lawrence presents two main characters in his novel Sons and Lovers (1913): a son and his mother who are highly depended on one another. The main purpose of this study is to find out the reasons of the protagonist?s conflict between his mother and his sexual partners by analysing the three female characters? persuasive efforts of getting his altruistic investment via their indirect requests.Taking Trivers?s parent-offspring conflict theory, Pinker?s theory of strategic speaking, Buss and Trivers?s theories of mating and parenting, and the main evolutionary theories of altruism as the main basis, the study aims to provide an integrated analysis combining literature with social and natural sciences.This study proposes that the main conflict stems from the mother?s high influence on her son?s altruistic tendencies owing to her effective use of language. The mother?s and the son?s discordant desires on his mating strategies create disagreements between them which generally result in the mother?s success of keeping his altruistic investment for the sake of investing it in her other children.Finally, this study is expected to lead us to a better understanding of the reasons and results of possible conflicts between parents and their offspring in general; the conflicts between Mrs. Morel and her son, Paul, in specific.