Latife Tekin'in romanlarında yapı, tema ve anlatım
In Latife Tekin's narratives: Structure, theme, expressions
  1. Tez No: 298227
  2. Yazar: ŞEREFNUR ATİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF AKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Latife Tekin, Postmodern narratives, Intertextuality, Metafiction, Stream of consciousness
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 706
Özet
Bu çalışmada postmodernist roman anlayışı dâhilinde eserler veren Latife Tekin'in dokuz eseri başta yapı, tema ve anlatım özellikleri itibarıyla incelenmiş; daha sonra anlatıların ortak ve farklı noktaları üzerinde durulmuştur. Latife Tekin'in Gümüşlük Akademisi isimli novella öncesinde ve Gümüşlük Akademisi isimli novella sonrasında yayınlanan anlatılar olmak üzere iki gruba ayrıldığını gördüğümüz anlatılarının tümünde metinlerarasılık, üstkurmaca, silik izleksel yapı gibi postmodern anlatılara özgü özellikler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Latife Tekin anlatılarının bazılarında postmodern anlatılara özgü parçalılık / süreksizlik ve kopukluk özelliğinin yanı sıra, geçmiş / an / gelecek zinciri kırılmış zaman unsuru özelliğinin de bulunduğu görülür.Latife Tekin anlatılarının çoğunda birbirinden kopuk halkalardan oluşan veya çerçeve öykü içindeki ada öykülerden oluşan ve metin incelemesi sırasında özel bir dikkat gerektiren olay örgüleri bulunur. Anlatılar, şahıs kadroları açısından ele alındığında metinlerde genellikle iki tane başkahramanın bulunduğu görülür. Anlatıların şahıs kadrolarında bulunan yardımcı kahramanlar, başkahramanların farklı özelliklerinin yansıtılmalarını sağlarlar. Çoğunda mekân ve zaman unsurunun silik bırakıldığı görülen Latife Tekin anlatılarının tümünde zihniyet, 1970'li ve 2000'li yıllar arasındaki süreci yansıtır.Anlatıların temalarını, postmodern özellik gösteren yapıları nedeniyle kesin olarak ifade edebilmek zordur. Yine de anlatıların ilk beşinin yoksulluk, Gümüşlük Akademisi isimli novella da dâhil olmak üzere son dördünün de doğaya dönüş olgusu etrafında şekillendiğini söylemek mümkündür. Yukarıdaki özelliklere bakılarak Latife Tekin anlatılarının yakın tarihimizdeki olayları yansıtan, politik ve postmodern anlatılar olarak Türk edebiyatında önemli yerlerinin olduğunu söylemek mümkündür.Anahtar sözcükler1. Latife Tekin2. Postmodern anlatı3. Metinlerarasılık4. Üstkurmaca5. Bilinç akışı
Özet (Çeviri)
In this study, Latife Tekin is known as a postmodern writer who gives postmodernist novel approach works and whose nine works has been examined through mentality, structure, theme and expression functions and then has been focused on the common and different points of the narratives.Latife Tekin?s narratives called Gümüşlük Academy that is published before novellas and after novellas can be divided in to two groups and in all of the narratives there have been some spesific features such as intertextuality, metafiction, insignificant way of structure. Besides in some of Latife Tekin?s narratives, spesific postmodern narrative features can be seen like fragmentation, discountinuity and disconnection as well as past, present, future and the feature of the broken chain of the time element. In the course of examining the text, there are remarkable plots consisted of disconnected rings and consisted of part of stories in a frame story. When it is considered by examining in terms of personal staff two pratogonists are seen. The sub characters who exists in the personal staff provide to be reflected the different characteristic features of the protagonists.Leaving time and space insignificant in most of Latife Tekin?s narratives, the mentality reflects the process between 1970s and 2000s.It is exactly difficult to express the themes of the narratives due to the postmodern features of structures. Neverthless, it is possible to say that the first five narratives are about poverty, last four narratives including Gümüşlük Academy novella take shape around the fact of return to the nature. Looking through the features above, it is possible to say that Latife Tekin?s narratives have important place by reflecting event in our near history and as a political and postmodern narratives in Turkish literature.