Beşeri sermayenin unsurlarından eğitimin ekonomik kalkınma üzerindeki etkileri: 1980- 2008 dönemine ilişkin İran örneği
The effects of education as a factors of human capital on economic development: The case of Iran to the 1980-2008 period
- Tez No: 298242
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK SERDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kalkınma, Beşeri Sermaye, Eğitim, İran Örneği, Economic Development, Human Capital, Education, The Case of Iran
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomik Kalkınma ve Büyüme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Beşeri sermaye, daha iyi eğitilmiş ve beceri kazandırılmış insan kaynağıdır. İyi eğitilmiş insan gücü ekonomik kalkınmanın önemli faktörüdür. Azgelişmiş ülkelerin çoğunda esas sorun, doğal kaynakları yönünden bir yoksulluk değil, insan unsurunun gelişmiş olmasıdır. Dolayısıyla bu unsurun en önemli sorunu insan kaynaklarının geliştirilmesidir. İran bilgi toplumu haline gelebilmesi için önünde ciddi sorunlar vardır. Bunların başında devletin yetersiz eğitim harcamaları, yükseköğretimden mezun olan kişilerin işsizlik sorunları kabul edilebilir. İran bilgi çağının stratejik kaynağı oluşturan bilgiyi üretecek insan gücü bakımından, gelişmiş toplumların gerisindedir.Bu çalışmada, beşeri sermayenin unsurlarından eğitimin ekonomi kalkınma üzerinde etkisi ortaya konulmasıyla birlikte bu açıdan İran gerçeği ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Human capital is the human resource that is well-trained and gained ability. A well-trained person is the important factor of economic development.The main problem for the most underdeveloped countries is not lack of man-power but uneducated labour force. Therefore, the most significant problem for these countries is to develop human resources.There are serious problems for Iran to become an information society. Among these, inadequate government spending on education, unemployment problems of persons who graduated from university can be considred. Iran comes after develeped countries as man-power that will create information that is strategic source of information age.In this context, The effect of education on economic development will present the elements of human capital and its importantnce in Iran reality.