Figüratif resimlerde yeni olanaklar
New possibilities in figurative image
- Tez No: 298263
- Danışmanlar: DOÇ. CEBRAİL ÖTGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Figür, Biçim Bozma, Başkalaşım, Doğa, Figure, Shape distortion, Transformation, Nature, Symbol
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Figür her zaman sanatın ve sanatçının konusu olarak sanat tarihinde çok önemli bir konumdadır. Figürün sanat tarihinde, mekânsal, zamansal boyutuyla, kavramsal ve deneysel şeklinde işlendiğini görmekteyiz. Figür günümüz sanatında halen önemini yitirmemiş ve farklı disiplinlerde kullanılmaya devam edilmektedir. Seçilen konunun düşünsel ve biçimsel boyutu özellikle 20. yüzyılın sonlarından günümüze figürü konu alan sanat yapıtları ve yorumlarına yer verilerek incelenmiştir. ?Figüratif Resimde Yeni Olanaklar? adlı bu tezin amacı, geçmişten günümüze dek figürün sanat tarihindeki yeri ve önemini belirtmek ve yeni olanakların figür resimlerini nasıl etkilediği üzerinde durmaktır. Yeni olanaklar hem sanatçıya hem de sanatına yeni malzemeleri, günlük yaşantıların çelişkili durumlarını farklı bir dille anlatma olanağı sunmaktadır. Figür her zaman sanatın merkezindedir. 1980 sonrası ile birlikte figürün bugünkü durumu konu anlatımı olarak bir araca, bazı sanatçılar içinse bir amaca dönüşmüştür. Doğada insan kendi yerini belirlemesi için hem fizik olarak hem de ruh olarak, iki boyutlu yüzeylerde sıkıştırılmış ve aynı zaman da kalabalıklara karıştırılmıştır. Özet olarak sanat tarihinde ve günümüz sanatında figür resmi her zaman karşımıza çıkmaktadır. Gündelik yaşamda insan kendini ve ruhunu nasıl keşfe çıkmışsa araştırmacı da aynı şekilde bu keşfi figür resimlerinde aramaya başlamıştır. Bu bağlamda yapmış olduğu çalışmaları da simgelerle dile getirmiş yeni bir dil yaratmaya çalışmıştır. Bu dil, geçmişte ve günümüzde nesnelere yüklediğimiz simgeler doğrultusunda gelişmektedir. Araştırmacı da yapış olduğu çalışmaları bu simge diline çevirmiştir. Bu simgeleri ağaç, çember ve yılan oluşturmaktadır. Ağaç simgesi, yeryüzü ve gökyüzü arasında bir köprü görevi görmektedir. Çember simgesi, gök ve kutsallığı temsil eder. Yılan simgesi, insanoğlu açısından her zaman gizemli ve bazı kültürlerde değişen yaklaşımlara sahiptir. Kompozisyonların ana figürü genellikle insandır. Tamamlayıcıları ise değişik simgeler, biçim ve renklerdir. Bu kompozisyonlardaki amaç ise, araştırmacıya göre insanın kendini ruhen de tanımasına yardım etmesidir.
Özet (Çeviri)
The figure has always been in an important position in art history as the subject of the art and the artist. We can observe that the figure has been taken into account theoretically and empirically in a spatial and temporal dimension in art history. The figure has not lost its importance in modern art and it is still being used in different disciplines. The fictive and formal dimension of the chosen subject has been examined by allowing for artifacts and interpretations regarding the figure as a subject especially starting from the later period of the 20th century until today. The aim of this thesis titled ?New Possibilities in the Figurative Image? is to define the importance of the figure in art history starting from the past until recent years and to emphasize how the new possibilities have affected figure images. The new possibilities offer the opportunity for the artist to describe with his art, the contradicting situations of everyday life and the usage of new materials in his/her art. The figure is always at the centre of art. Following 1980, the situation of figure in our days has turned for some artists into a means or for others into an ends to describe a subject. In order for a human being to determine his own position in nature, he has been compressed into two dimensional surfaces and has been mixed with crowds, both physically and spiritually. To summarize, the image of figure will always cross our path in the history of art or in modern art. The researcher is searching for a discovery in figure images or paintings just like a person searches his inner self and inner soul in his everyday life. The artist within this context has explained the studies he has carried out with new symbols and has tried to create a new language. This language is improved and developed according to the symbols we have ascribed onto subjects in past history and today. The researcher has converted his studies into this said symbolized language. A tree, a circle and a snake forms these symbols. The tree symbolizes a bridge between the sky and the earth. The circle symbolizes the sky and divinity. The snake symbol is mysterious for manhood throughout time in some cultures or shows changing approaches in some other cultures.The main figure of the compositions is usually manhood. The supplementary elements are usually different symbols and colors. The aim in these compositions is to aid people to get to know themselves spiritually too.