Mevduatın çekilmesine engel haller
Restrictions preventing the withdrawal of deposits
- Tez No: 298288
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Hukuk, Banking, Law
- Anahtar Kelimeler: Banka, Mevduat, Mevduat hesabı, Mevduatın çekilmesi, Hesapta tasarruf yetkisi, Bank, Deposit, Bank account, Withdrawal of the deposit, Authority in a bank account
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Mevduat sahiplerinin bankalardaki mevduatlarını geri alma haklarının hiçbir şekilde sınırlandırılamayacağına, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 61. maddesinde emredici olarak yer verilmiştir. Aynı nitelikte hükme, 5411 sayılı Kanundan önceki bankalar kanunlarında da yer verilmiştir.Mevduatın hesap sahipleri tarafından istenildiği zaman çekilebilmesi kural olandır. Bu kurala ilişkin bazı istisnalara, diğer bir deyişle mevduatın çekilmesine engel teşkil eden hallere Bankacılık Kanununda yer verilmiştir. Bankacılık Kanununda yer verilen haller, uygulamada en sık karşılaşılan hallerdendir. Ancak mevduatın çekilmesine engel haller, Bankacılık Kanununda sayılan sebeplerle sınırlı değildir. Başka kanunlarda düzenlenip de Bankacılık Kanunundan sayılmayan ancak mevduatın çekilmesine engel teşkil eden haller mevcuttur. Mevduatın çekilmesine engel hallerin incelendiği bu çalışmada konu üç bölüm olarak incelenmiştir.Birinci bölümde, mevduatın tarifi yapılarak unsurları tek tek ele alınmıştır. Bu unsurlardan en önemlisinin, tezimizin konusunu ilgilendiren mevduatın iade edilmesi olduğu vurgulanmıştır. Daha sonra doktrinde yer alan tartışmalarla birlikte yargı kararlarına da atıf yapılmak suretiyle mevduatın hukuki niteliğine ilişkin görüşlere ve en son da kendi görüşümüze yer verilmiştir. Mevduatın vade ve türleri de bu bölümde ayrı bir başlık altında incelenmiştir. Son olarak mevduatın bankadan çekilebilme serbestîsi incelenmiştir. Mevduatın bankadan çekilme şekilleri başlıklar altında incelenmiştir. ikinci bölümde, Bankacılık Kanununun 61. maddesinde zikredilen ve tezimizin konusunu teşkil eden mevduatın çekilmesine engel hallere ayrı başlıklar altında yer verilmiştir. Bu haller gerek yasal dayanakları gerekse örnek yargı kararlarıyla ele alınarak incelenmiştir. Bankacılık Kanununun 62. maddesinde düzenlenen mevduatın zamanaşımına uğramasına da, tasarruf sahiplerinin mevduatlarına kavuşmasını engelleyen diğer bir hal olarak ikinci bölümde yer verilmiştir. Tezimizin üçüncü bölümünde, Bankacılık Kanununda yer almayıp da diğer kanunlarda yer alan ve mevduatın çekilmesine ve tasarruf sahibinin hesapta tek başına hareket etmesine engel teşkil eden haller ayrı başlıklar altında ve yine örnek yargı kararlarıyla ele alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Article 61 of the Banking Law No 5411 imperatively states that the right of account holders to withdraw their deposits shall not be restricted in any way whatsoever. The previous banking legislations before the Law No 5411 included such a provision in parallel with the Article 61.In principle, the account holders may withdraw their deposits freely and whenever they would like to do. The exceptions of this principle, in other words the obstructive matters related to the withdrawal of deposits are stated in the Banking Law. The exceptions stated in the Banking Law are the ones that are mostly met in practice. However, the exceptions related to the withdrawal of deposits are not limited as it is stated in the Banking Law. There exist other exceptions related to the ithdrawal of deposits stated in other laws but not in the Banking Law. The subject matter of this thesis, restrictions preventing the withdrawal of deposits, is examined under three chapters.In the first chapter, the deposit is defined and elements of deposit are examined one by one. It is underlined that the most important element is to pay back the deposit which concerns the subject matter of this thesis directly. Afterwards, the legal opinions in the doctrine concerning the judicial nature of deposit are indicated together with the references to jurisprudences and then we indicated our opinion concerning this matter. The maturity and the types of deposits are examined in this chapter under a different topic. Finally, the freedom of withdrawal of deposits is examined. Various ways of withdrawal of deposits are examined under different topics. In the second chapter, the restrictions preventing the withdrawal of deposits stated in the Article 61 of Banking Law are examined under different topics with their legal basis and making references to the jurisprudences.The prescription under the Article 62 of Banking Law is examined in the second chapter as a restriction that prevents the account holders to withdraw their deposits. In the third chapter, the restrictions, which prevent the withdrawal of deposits and prevent the account holders to make transactions in their accounts solely, stated in other regulations except Banking Law, are examined under different topics with references to the related jurisprudences