Akyazı üzerine monografik bir inceleme
The monographically examinend of Akyazı
  1. Tez No: 298287
  2. Yazar: ZÜLEYHA BİLGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA AHSEN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Akyazı, İlçe, Monografi, İnanışlar, Anonim Halk Edebiyatı
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 329
Özet
Bu çalışmamızda Sakarya'nın Akyazı İlçesi'ni monografik açıdan incelemeye çalıştık. Birinci bölümde ilçenin demografik özellikleri, ekonomik ve sosyal hayatı ile etnik yapısı hakkında bilgi verdik. Tezin ikinci bölümünde ilçenin halk edebiyatı ürünleri, ilçede uygulamakta olan geçiş dönemleri, halk hekimliği uygulamaları, bayramlar ve eğlenceler, kutsal sayılan yerler, geleneksel yemekler, halk meteorolojisi ve çeşitli inanışlar ile ilgili yazılı ve sözlü kaynaklardan elde edilen bilgileri aktardık. İlçe çok göç alan ve bu sebepten etnik yapısı çok çeşitli bir yer olduğu için inanışlar, geleneksel yemekler, geçiş dönemi uygulamaları gibi yönlerden farklılık arz etmektedir. Bu farklılıklar zengin bir halk kültürünü oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In This study, Akyazı, province of Sakarya, has been monographically examined. In the first part, demography, economical and social life and folk culture of the district have been focwed. The second partincludes products of folk literature of thedistrict, transition eras that applied in Akyazı folkmedicine applictions, sacred places, entertaintments and bairams and public meteorogy. In additon, beliefs derived fromwritten and oral sources have been quoted. As the distrisct allaws many immigrantuand there fore has variow ethnical structure, it has various beliefs, folkfood and trasition eras. These varietiesprovide an affluent folk culture.Key Worlds:1.Akyazı2.County3.Monograph4.Beliefs5.Anonymous Folk Literature