Yat evi (dockominium) modelinin Türkiye'deki marinalara uygulanabilirliği
Applicability of the dockominium model: Case of marinas in Turkey
  1. Tez No: 217253
  2. Yazar: OSMAN CENK DEMİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FÜSUN İSTANBULLU DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Turizm, İşletme, Marine, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Turizmi, Yat Turizmi, Marina, Yat Evi, Türkiye, Nautical Tourism, Yacht Tourism, Marina, Dockominium, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Deniz turizmi, Türkiye'nin turizm gelirlerinde yaratacagı potansiyel katkı dolayısıyla önemi giderek daha çok kavranan bir alternatif haline gelmistir. Bu alternatifin bir alt türü olan yat turizmi ise, Türkiye'nin 8333km'lik kıyı seridinin sahip oldugu dogal ve beseri çekicilikler sayesinde hızlı bir gelisim yasamaktadır. Buna paralel olarak, yat turizmindeki iki önemli is kolundan biri olan marina sektörü de, son yıllarda girdigi hareketlilik süreci içerisinde bir altyapı ve üstyapı unsuru olarak söz konusu çekicilikleri tamamlamakta ve Akdeniz'de dolasan yüz binlerce yatın Türkiye'ye çekilmesine katkıda bulunmaktadır. Bu çalısmanın birinci bölümünde deniz turizmi ve türleriyle ilgili genel kavram ve bilgiler verilmis, ikinci bölümünde ise dünyada ve Türkiye'de marinacılıgın durumu incelenmis ve genel açıdan ekonomik, sosyal ve çevresel olarak ülkelerine katkı saglayan Türkiye'deki marinaların mikro ölçekteki sorunlarına çözüm getirilmesi gerektigi vurgulanmıstır. Çalısmanın son bölümünde, Türkiye'de özellikle yatırım mevzuatı ve karlılıgı açısından bazı sorunlar yasadıgı belirtilen marina sektörü için alternatif bir is modeli olan yat evi önerilmistir. Modelin uygulanması için gerekli ortam kriterleri açıklandıktan sonra karsılastırmalı bir örnek degerleme senaryosu ile modelin marina yatırım karlılıgı üstündeki etkisi vurgulanmıs, ancak modelin uygulanısında dikkat edilmesi gereken belli baslı konuların da altı çizilmistir.
Özet (Çeviri)
Nautical tourism has become an increasingly more recognized alternative as a potential contributor to Turkish tourism revenues. Yacht tourism on the other hand, a sub category of the aforementioned alternative, has witnessed a rapid growth by courtesy of the natural and human attractions the 8333km coastlines of Turkey have to offer. Consequently, the marina sector, one of the two vital businesses in yacht tourism, has gained the dynamism to complement these attractions as an infra- and superstructure component and thereby become a synergic element in inviting the hundreds of thousands of yachts cruising along the Mediterranean shores. The first part of this study introduces the general concepts and knowledge about nautical tourism and its types whereas the second part reviews the literature in terms of the position of marina business around world and in Turkey, and after an emphasis on the macro contribution of the sector on the economy, society and the marine environment, it urges us to bring solutions to the micro scale issues of the marinas in Turkey. The final part of the study has been designated to suggest the dockominium model as an alternative for the sector who is somewhat troubled with the legislation and profitability issues associated with the investments. The application of the model has been described in terms of the legislative and economic criteria it requires and, its impact on the marina profitability has been demonstrated through a sample comparative valuation scenario, yet the crucial issues to be looked out for were also highlighted.