Irak'ın geleceği: ABD'nin çekilmesi ve muhtemel senaryolar
The future of Iraq: Withdrawal of United States and possible scenarios
  1. Tez No: 298320
  2. Yazar: AYŞE PINARTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Irak, ABD'nin Irak'tan Çekilmesi, Federalizm, Irak Bölünme Senaryoları, Kerkük, Ortadoğu, Iraq, Withdrawal of United States from Iraq, Federalism, Iraq Partition Scenarios, Kirkuk, Middle East
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Irak, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 2003 yılındaki müdahalesinden itibaren en önemli dış politika konularından biri haline gelmiştir. Demografik ve sosyal yapısı itibariyle adeta Ortadoğu'nun bir minyatürü sayılabilecek Irak hem bölgedeki gelişmeleri etkilemekte hem de bölgedeki gelişmelerden etkilenmektedir.17 Kasım 2008 tarihinde ABD ve Irak arasında imzalanan Irak'taki ABD Birliklerinin Statüsü Anlaşması (SOFA) ile ABD birliklerinin önemli bir kısmının 31 Aralık 2011 tarihine kadar Irak'tan çekilmesi beklenmektedir. Söz konusu anlaşma Irak'ın geleceğine yönelik pozitif bir katkı sağlamaktan ziyade ABD'nin dış politikasının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu durum ABD'nin Irak'ı tamamen terk ettiği ya da Irak'tan vazgeçtiği anlamına gelmemektedir. ABD, ülkeye yerleştirdiği önemli miktardaki Dışişleri personeli ile varlığını daha uzun yıllar devam ettirmeyi planlamaktadır.Mevcut durumda Irak'ta; Kerkük, federalizm, petrol ve güvenlik gibi çözülmeyi bekleyen çok fazla sorun bulunmaktadır. Ülkedeki grupların kendi menfaatlerini öne çıkaran yaklaşımları ve birbirlerine olan güvensizlikleri ile bölgesel aktörlerin yaklaşımları sorunların kısa vadede çözülemeyeceğinin bir işaretidir. Bu durum bir yandan Irak'ın geleceğine yönelik iyimser tahminler yapılmasını engellerken diğer taraftan da ülkenin parçalanma senaryolarının da gündemde kalmasına hizmet etmektedir.
Özet (Çeviri)
Iraq has been one of the most important foreign policy issues since US-led coalition forces invaded the country in 2003. Iraq which is a microcosm of Middle East with its demographic and social structure, has affects on regional developments and also is affected from developments in the region.With the signing of the US- Iraq Status Forces Agreement (SOFA) on November 17, 2008, the majority of American troops are expected to be withdrawn from Iraq by December 31, 2011. This agreement render the US foreign policy more positivily than the Iraq future. However, this agreement does not mean that US completely left Iraq, or gave up its interests on Iraq. US plans to continue its presence on Iraq with the Foreign Affairs personnel who has ben placed the whole country.Currently, there are many problems waiting to be solved in Iraq like Kırkuk, federalism, oil and security. In the country, the approaches of groups that take into consideration of their interests and distrust to each other are the signs of that the problems can not be solved in short term. This situation not only prevents the optimistic estimations for the future of Iraq but also serves for the partition scenarios of the country to stay on the agenda.