İran ve ABD/İsrail güç mücadelesi: İran'ın nükleer silah elde etme çabaları ve muhtemel senaryolar
Iran and USA/Israel force conflict: Iranian efforts to acquire nuclear weapon and possible scenarios
  1. Tez No: 298319
  2. Yazar: MEHTAP PINAR IŞIK ERGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İran Nükleer Programı, Orta Doğu Güç Mücadelesi, İran Savaş Senaryoları, Hedef İran, Orta Doğu, Iran Nuclear Programme, Middle East Force Conflict, Iran War Scenarios, Target Iran, Middle East
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Son dönemde İran'ın nükleer çalışmaları dünya gündemini meşgul eden konuların başında gelmektedir ve açık kaynakta taraflar arasında devam eden gerginliğe ilişkin olarak sayısız savaş senaryoları üretilmektedir.Taraflar arasında devam eden gerginlikte, ABD ve İsrailli üst düzey yetkililer İran nükleer faaliyetlerinin nükleer silah üretimine yönelik olduğunu ve İran Nükleer Programının durdurulamaması halinde askeri harekat dahil her türlü seçeneğin masada olduğunu ifade ederken; nükleer çalışmalarını kesintiye uğratmadan sürdüren İran, bundan geri adım atmayacağını, nükleer çalışmalarının barışçıl olduğunu ileri sürmektedir.BM çatısı altında devam eden müzakerelerden bir sonuç alınamaması halinde; tarafların küresel güç mücadelesi kapsamında çatışan menfaatleri neticesinde bir savaşa girebileceğine dair kuvvetli belirtiler görülmektedir. Söz konusu olası savaşın sonuçları sadece Orta Doğu'yu değil, tüm dünyayı etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
Iran?s nuclear activity is head of the list which occupies to world?s diary and indefinite war scenarios are derived from the open sources regarding the tension among the parties.Ongoing the tension among the parties; while Israeli and American top-level authorities declared that Iran?s Nuclear Activities towards to produce a nuclear-weapon and if the nuclear programme is never stopped, all the various options which also includes the military operation will be alleged, Iran perpetuating its activities continuously asserts that her actions tends to peaceful aims and not retreat from her actions.If any result is not taken under the framework of UN; it is seen a powerful indication that parties will enter the war as a result of their conflicting interests with in the context of global force for conflict. The probable war will be affected not only to Middle-East but also to all over the world.