Azerbaycan Devlet Ressamlık Akademisi'nde 2004-2010 yılları arasında geleneksel Azerbaycan giysilerinden etkilenerek hazırlanan tasarımların incelenmesi
Studying the costumes created on inspiration of Azerbaijan national costumes during 2004-10 years in the Azerbaijan State Academy of Arts
  1. Tez No: 298402
  2. Yazar: XAVER MEMMEDOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN ÇEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Giyim Endüstrisi, Education and Training, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Devlet Ressamlık Akademisi, Geleneksel Azerbaycan Giysileri, Moda Tasarımı, Azerbaijan State Art Academy, Traditional Azerbaijan Clothes, Fashion Design
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mesleki Resim Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırma, Azerbaycan Devlet Ressamlık Akademisinde 2004-2010 yılları arasında Geleneksel Azerbaycan giysilerinden etkilenerek hazırlanan tasarımları incelemek ve bu alana katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır.Araştırmada yer alan nitel veriler daha çok kaynak toplama yoluyla elde edilmiştir. Betimsel istatistiki yöntem kullanılarak yapılan çözümlemeler sonucunda ulaşılan bulgular, araştırmanın amacına göre incelenmiş; ayrıca tablolar ve grafikler yardımıyla yorumlanarak açıklanmıştır.Araştırmanın sonucunda 2004-2010 yılları arasında mezun olan öğrencilerin tasarımlarında, renk bakımından yeşil ve kırmızı rengin tercih edildiği; kesim bakımından zor avangart ve sade geleneksel kesim kullanıldığıı; kumaş bakımından ise saten ve şifon kumaşın daha çok kullanıldığı görülmüştür. Öğrencilerin tasarımlarına bakıldığında en çok Yeni Dönem Geleneksel giysilerinin etkileri görülmektedir. Bunun nedeni bu yeni dönem geleneksel giysilerinin Azerbaycanın geleneklerini ve göreneklerini yansıtmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study is made in order to investigate and make contributions to the designs that are made in Azerbaijan State Art Academy between years 2004-2010 which were affected from traditional Azerbaijan clothes.The qualitative data that is included in this study is obtained from mostly from resource collection method. The data was interpreted through the descriptive statistical method; and it was explained by using tables and graphs.As a result of the research, it has been found out that, the students who graduated between the years 2004-2010 used the colors green and red more than the others, the cut was hard, avant-garde and simple traditional style, and in case of the fabric, satin and chiffon were preferred. It has been seen that the students were mostly affected from the New Era Traditional clothes. The reason for this choice is that the new era traditional clothes are the ones that reflect the Azerbaijani customs and traditions.