Tarihi süreç içerisinde Irak eğitim sisteminin yönetsel açıdan incelenmesi
Administrative study of Iraq education system in the historical process
- Tez No: 298428
- Danışmanlar: PROF. DR. TEMEL ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Irak Eğitim Sistemi, UNESCO, Baas Rejimi, Irak İşgali, Medrese Sistemi, Iraq Education System, UNESCO, The Baath Regime, Iraq Occupation, The Madrasa System
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze kadar Irak Eğitim Sistemi; mevcut yapısı, okul türlerine göre eğitim sistemleri ve eğitim amaçları bakımından incelenmektedir. Çalışmada ayrıca, ?Irak Eğitim Sistemi?nin ilkeleri ve genel düzenlemeleri ortaya konmaktadır. Bu kapsamda öncelikle Osmanlı Döneminde Irak Eğitim Sistemi ve Osmanlı medrese sistemi açıklanmış ve medrese türleri detaylıbir şekilde aktarılmıştır. Ardından Kraliyet Dönemi ve Baas Döneminde Irak Eğitim Sisteminde meydana gelen değişimler ve düzenlemeler çeşitli istatistikler ve karşılaştırmalar vasıtası ile incelenmiştir. Son olarak 2003 yılında gerçekleşen Irak işgali sonrası Irak Eğitim Sisteminin durumu ortaya konmuş ve yaşanan savaş, işgal ve karışıklıkların eğitim sistemine etkileri değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmelere dayanarak; ?Irak Eğitim Sistemi? dünyanın en kaliteli eğitim sistemlerinden biri iken 1991 ila 2010 yılları arasında sürekli gerilemişolduğu, özellikle 2003 yılında yaşanan işgal ve rejim değişikliği sonrasındaki olaylardan etkilendiği, UNESCO gibi uluslararası kuruluşların raporlarını da destekler biçimde ?Irak Eğitim Sistemi?nin olumsuz durumu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the Iraq?s education system since the Ottoman Empire has been examined according to structural types, school types and educational purposes. In addition, the Iraq National Education system and the general principles set out in regulations. In this context, the education system in Iraq during the Ottoman period and the first Ottoman madrasa system are explained in detail the types and transferred to the madrasa. Then, during the Royal period and the Baath period, the Iraq education system changes and regulations were investigated by means of various statistics and comparisons. Finally, in 2003 the education system in Iraq after the invasion of Iraq the situation has been demonstrated in the war, occupation, and the mess affects the education system are evaluated. According to the evaluations, the Iraq education system, was declined continiously and especially Beginning of the 20th century which has one of the world's most high-quality education systems and after the Iraq regime change in 2003 the education system was dropped as the reports of international organizations such as UNESCO, to support the negative situation reveals.