Basketbol öğretiminde farklı öğretim yöntemlerinin öğrencilerin öğrenme alanları üzerine etkisi
The effects of different teaching methods in basketball on learning areas of students
- Tez No: 298429
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA PULUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Ve Spor, Öğrenme Alanları, Basketbol, Öğretim Yöntemleri, Yönlendirilmiş Buluş Stili, Komut Stili, Physical Education and Sports, Learning Areas, Basketball, Teaching Methods, Guided Discovery Style, The Command Style
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi dersi spor bilgi ve becerileri alt öğrenme alanında yer alan kazanımlara yönelik olarak, basketbol oyunu içerisindeki bazı konuların öğretiminde kullanılan farklı öğretim yöntemlerinin, öğrencilerin öğrenim alanları (bilişsel, duyuşsal, psiko-motor) üzerine etkisinin araştırılması ve kıyaslanmasıdır.Araştırmanın örneklemini, Denizli Merkez Raşit Özkardeş İlköğretim Okulunda öğrenim gören, ilköğretim 6. sınıfta beden eğitimi dersi alan ve bazı değişkenler açısından (yaş, cinsiyet, beceri özgeçmişi vb.) benzer özellikler taşıyan öğrencilerden oluşturulan 2 grup, toplam 54 öğrenci ouşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak bilişsel alanda öğrencilerin başarılarının ölçülmesi için araştırmacı tarafından geliştirilen ?Basketbola İlişkin Başarı Testi (BİBT)? kullanılmıştır. Psiko-motor alan becerilerini tespit etmek için basketbol ünitesinin bazı konularını içeren işlem basamaklarının yer aldığı ve araştırmacı tarafından geliştirilen ?Gözlem Formları? kullanılmıştır. Duyuşsal alanda öğrenci tutumlarının ölçülmesi için araştırmacı tarafından geliştirilen ?Basketbola İlişkin İlgi Ölçeği (BİİÖ)? kullanılmıştır.Araştırma grubunu oluşturan öğrencilerin cinsiyet ve yaş özelliklerini betimleyici frekans, ortalama ve standart sapma değerleri çıkarılmıştır. Bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor alana ait denencelerin test edilmesi için de normallik dağılımlarına da bakılarak bağımsız gruplarda t test ve wilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi (Wilcoxon) analizleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; öğrencilerin, bilişsel alandaki gelişimlerine bakıldığında, yönlendirilmiş buluş yönteminin, komut yöntemine göre anlamlı düzeyde daha yüksek gelişme gösterdiği belirlenmiştir. Duyuşsal alanda ise, yönlendirilmiş buluş lehine belirgin bir gelişme olmasına rağmen komut yöntemi ile arasında anlamlı bir fark çıkmamıştır. Buna rağmen yönlendirilmiş buluş yönteminin, komut yöntemine göre daha yüksek düzeyde duyuşsal alana etki ettiği söylenebilir. Psiko-motor alanda ise bütün beceri alanlarında yönlendirilmiş buluş lehine anlamlı fark tespit edilmiştir.Sonuç olarak, beden eğitimi ve sporda, öğrenci merkezli bir yöntem olan yönlendirilmiş buluş yönteminin, öğretmen merkezli bir yöntem olan komut yöntemine göre, öğrenme alanları üzerinde daha etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to explore and to compare the basketball game in diferrent teaching methods used in learning areas (cognitive, affective and psycho-motor) on physical education course sport knowledge and skills.The sample of the study was taken from Denizli Merkez Raşit Özkardeş Primary School 6th grade students who have physical education class with some similiar variables (age, gender, skills, background etc.). The sample size was 2 groups in total of 54 students.To collect the data of cognitive measures of students ?Basketball Sucess Test? was developed by the researcher. The psycho-motor skills in basketball units which covers some of the process steps were determined by ?Observation Forms? developed by the researcher. To measure the affective areas of student attitudes ?Basketball İnterest Scale? was also developed and used by the researcher.The research group of students were sorted by age, gender the frequency identifier, means and standard deviation values were determined. Cognative, affective and psycho-motor areas of normality distributions were analyzed, independant group tests and Wilcoxon two-sample test anaysis were used.As a result; when looked at the cognitive results of the students, directing to guided discovery method showed significantly higher growth according to the command method. Although a marked improvement in favor of the guided discovery method, a significant difference between the command style and guided discovery method was not available. However, the guided discovery method was directed to a higher level of emotional impact according to the command style method can be said. In the field of all skill areas of psycho-motor skills, significant difference have been identified in favor of the guided discovery method.As a result, physical education and sport, which was directed to a method of student-centered method of the guided discovery , a method of teacher-centered method, according to the command style, said to be more effective on areas of learning.