Müzelerin sanat eğitimi açısından kullanılmasına ilişkin öğretim elemanlarının görüşleri
Instructors? opinions about using museums as a part of art education
  1. Tez No: 298529
  2. Yazar: KAMER PİRDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMRAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Müze Eğitimi, Müzeler, Öğretim Elemanı Görüşleri, Art Education, Museum Education, Museums, and The views of Lecturers
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Ülkelerin gelişmek için gereksinim duyduğu eğitim seviyesi yüksek insanlar; iyi tasarlanmış, sürekli yeniliğe açık olan çağdaş eğitim programlarıyla yetişirler. Çağdaş eğitim kapsamında sanat eğitiminin yeri ise vazgeçilmezdir. Ancak ciddi bir sanat eğitimiyle çağdaş insan yetiştirebilir. Bu yüzden sanat eğitiminin gerekliliği yadsınamaz. Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim- İş Öğretmenliği Anabilim Dalı bu bağlamda önemli bir yere sahiptir. Amacı sanatı, sanatın geçmişini, sanatın işlevini, sanatın tarihselliğini, sanatın güncelliğini, kavramlarını tartışmak ve öğrencilerin, sanat yetilerini, düşünsel bakış açılarını ve el becerilerini geliştirmek, sosyal, kültürel etkinliklere katılmalarını sağlamak, alanında donanımlı, sanatçı kişiliği gelişmiş, çağdaş birer öğretmen adayı olarak mezun olmalarını sağlamaktır.Günümüzde müzeler yaparak, yaşayarak öğrenme yoluyla kalıcılığı sağlarlar. Ayrıca toplumun bilimsel ve kültürel geçmişini yansıtan, geleceğini biçimleyecek öğeleri araştırıp, toplayan, belgeleyen, bu yolla bireyde mantık, yaratıcılık, hayal gücü ve beğeni duygusunun oluşmasında katkıda bulunan başlıca kurumlardır.İdeal bir sanat eğitimi çalışmalarına ilköğretimden başlanır. Geliştirilen programların derslere göre hazırlandığı dikkate alınacak olunursa Yüksek öğretim ve ilköğretimde oluşabilecek problemler birbirlerini direkt etkileyecektir. Bu bakımdan eğitim fakülteleriyle ilköğretim programları arasında amaçlar bütünlüğü sağlanması önemlidir. Sanat eğitiminin sağlam bir zemine oturtulamaması sanat eğitiminin başlangıç noktası olan müzecilik uygulamalarına da ters düşecektir. Bu nedenlerle müze eğitiminin, sanat eğitimini açısından kullanılmasına ilişkin görüşlerin ve davranışların belirlenip, müzelerin, sanat eğitimi açısından kullanılmasının mevcut durumunun bilinmesi gerekliliği doğmuş ve öğretim elemanlarının görüşlerine başvurulmuştur.Araştırma da; betimsel nitelik taşıyan tarama modeli kullanılmıştır. Evrenini Türkiye'deki Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim- İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Elemanları (Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent, Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi, Okutman ve Uzman) oluşturmuştur ve öğretim elemanlarıyla sınırlandırılmıştır. Örneklem seçiminde, ulaşılmasının zor olması bakımından, ulaşılabilenden örneklem yoluna gidilmiştir. Araştırma 23 üniversiteye uygulanmış sonucunda 139 veri elde edilmiştir. Veriler; SPSS (Statistical Package for the Social Science) for Windows 14.0 programından yararlanılarak yapılmış, t- testi, ANOVA, aritmetik ortalama ve Pearson Korelasyon analizleriyle yorumlanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre;?Öğretim elemanlarının büyük kısmının, müzelerin sanat eğitimi açısından kullanılmasına ilişkin görüşleri olumlu çıkmıştır. Buna rağmen kullanma durumlarına yönelik düzeyleri düşüktür.?Öğretim elemanlarının görüşlerine göre; müzelerin nitelik/ nicelik açısından yeterlilikleri orta düzeydedir.?Öğretim elemanlarının çoğunun, müzelerin sanat eğitimi açısından kullanılmasının mevcut durumuna yönelik her maddesine olumsuz yaklaştıkları saptanmıştır.?Öğretim elemanları sanat eğitimi kapsamında gerçekleştirilen müze eğitimi etkinliklerini yeterli bulmadıklarını ve hatta eleman yetersizliğinden dolayı da müzelerin kapatıldıklarını belirttikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Highly educated people who are required in the developmental process of a country can be trained in well-designed, nontraditional, innovative and modern education programs. In this respect, the Departments of Fine Arts Education at Education Faculties have an essential place. The aim of these departments is to improve their students? art and craft skills, their intellectual perspectives in the education process and to enable them to join cultural activities and to educate modern prospective teachers who are competent in their field, and have an artistic personality. The concept of art education is indispensable with the scope of modern education. Modern man can only be educated with a serious art training. Therefore, the necessity of art education is undeniable.In today?s world, museums provide permanent learning environments by enabling students to learn by doing and experience. Furthermore, museums are primary education institutions which contribute to the formation of logic, creativity, vision and admiration in individuals by investigating, collecting and documenting the objects reflecting scientific and cultural background of the society.The ideal art education starts at the primary school. Considering the developed programs are designed in line with the courses, the problems which may occur at the primary school level and at the tertiary level can affect each other directly. Therefore, it is vital to ensure the integrity of objectives between the education faculties and primary school programs. Once the art education is not well-grounded, it could also be contrary to museum practices which are the starting point of art education. Due to these reasons, there is a need to designate the views and behaviors about museum education regarding its usage in art teaching and to learn the current situation of the museum education in art education, therefore; the views of the university staff in related fields are investigated.In the study, the descriptive survey model is employed. The target population of the study consists of educational stuff ( Professors, Associative Professors, Assistant Associative Professors, Lecturers, Research Assistants, Instructors and Experts) working at the Departments of Fine Arts Education and Crafts Teaching at Education Faculties and then it is limited to lecturers. In sample selection process, the lecturer reached are included the study due to the difficulty of reaching all the population. The study is conducted in 23 different universities in Turkey and data is gathered from 139 lecturers. The data is analyzed with SPSS (Statistical Package for the Social Science) for Windows 14.0 by employing some statistical techniques such as mean, t-test, ANOVA and Pearson Correlation.According to the results of the study;?Majority of the lecturers have positive views about the usage of museums in Art Education. However, their level of using museums in Art Education is low.?According to the views of lecturers, the qualification of museums regarding both quality and quantity is at the medium level.?Most of the lecturers approach negatively to the each statement of the inventory regarding the current situation of the museum usage in Art Education.?Lecturers think that museum education activities which are carried out on the subject of Art Education are not satisfactory and they state that museums are closed due to insufficient number of stuff.