İlköğretim ikinci kademe sanat eğitiminde multimedya-cd ve interaktif tasarımlar yoluyla modern sanat akımları konusunun öğretimi
Teaching in art education the subject of modern art movements in secondary secondary school via multimedia-cd and interactive designs
- Tez No: 298605
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMRAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Sanat Eğitimi, Multimedya, Art, Art Education, Multimedya
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Hazırlanan bu çalışmasında, grafik tasarım ilkelerine bağlı olarak geliştirilmiş etkileşimli eğitim cdlerinin (multimedya cd) ilköğretim ikinci kademe sanat eğitiminde, modern sanat akımları konusunun öğretiminde etkililiği ortaya çıkartmak amaçlanmıştır. İki grup ele alınmış, ön test-son test modeliyle, karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışmalarda ilk olarak ilköğretim basamağı ikinci kademe görsel sanatlar eğitimi kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Ardından Türk Eğitim Sistemi'nde teknoloji destekli eğitim ortamı, multimedya cd' tasarımın ve modern sanat akımı konuları sırayla kuramsal olarak ele alınmıştır.Araştırmanın çalışma evrenini 2010-2011 eğitim- öğretim yılında İstanbul Gaziosmanpaşa Gazikent İlköğretim Okulu'nda ilköğretimin ikinci kademesinde öğrenim görmekte olan yirmişer öğrenciden oluşan iki grup seçilmiştir. Araştırmanın belirlenen amaca ulaşması için gerekli olan veriler, araştırmacı tarafından grafik tasarım ilkeleri göz önünde bulundurularak geliştirilen modern sanat akımları konusuna ilişkin etkileşimli çeşitli uygulamaları kapsayan ?Modern Sanat Akımları Cd'si? Modern Sanat Akımları başarı testi ile toplanmıştır.Araştırmada uygulama aracı olarak, araştırmacı tarafından Ocak 2011-Nisan 2011 tarihleri arasında, grafik tasarım ilkelerine dayalı olarak, modern sanat akımları konusuna ilişkin etkileşimli çeşitli uygulamaları kapsayan ilköğretim ikinci kademe öğrencilerine yönelik bir multimedya cd geliştirilmiştir. Bu cd hazırlama aşamasında ?Adobe Photosop CS4, Adobe Illustrator CS4, Adobe Acrobat 9 Pro, Macromedia Flash MX, All Sound Recorder 1.00, I Movie gibi bilgisayar programları kullanılmıştır.Araştırmada yanıtı aranan sorular doğrultusunda, öğrencilerin veri toplama araçlarına verdikleri yanıtların çözümlenmesi sonunda; grafik tasarım ilkelerine dayalı olarak geliştirilmiş multimedya cd'lerin ve interaktif tasarımların, ilköğretim ikinci kademe görsel sanatlar dersinde, ?Modern Sanat Akımları? konusunun öğretiminde kullanılması öğrenci başarısını ve öğrenmenin kalıcılığını arttıran bir etmendir.
Özet (Çeviri)
Prepared in this study, based on the principles of graphic design developed interactive training CD?s (multimedia CD), middle school art education, aimed to reveal the effectiveness of teaching the subject of modern art trends. The two groups have been addressed, pre-test-post-test model, in comparison to evaluate.Studies, first as a primary step in visual arts education in the second stage was investigated in a comprehensive manner. Then the Turkish Education System, technology-supported learning environment, multimedia cd' in the order of design and theoretical issues are discussed in the modern art movement.The study population of Istanbul in the 2010-2011 academic Gaziosmanpasa Gazikent second stage of primary education, Primary School, which is studying two groups of twenty students were selected. The data needed to reach the goal of the research, taking into account the principles of graphic design by the researcher developed a variety of interactive applications for the modern art movements, including the issue of“Modern Art Movements CD”Modern Art Movements were collected with the achievement test.Application as a tool for the study, by researchers from January 2011-April 2011, based on the principles of graphic design, modern art trends, interactively on the subject, covering a variety of applications for middle school students developed a multimedia CD. During preparation of this cd“Adobe Photoshop CS4, Adobe Illustrator CS4, Adobe Acrobat 9 Pro, Macromedia Flash MX, All Sound Recorder is used in computer programs, such as 1:00.Response sought in accordance with the research questions, analysis of students' responses at the end of data collection tools, developed based on the principles of graphic design, multimedia CDs and interactive design, visual arts middle school lesson, ”Modern Art Movements" the issue of the use of teaching and learning, student achievement increases the durability of is a factor.