13-21 yaş arası futbolcuların yaşadıkları kaygı düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
To examine by several variables the anxiety levels of soccer players between the age of 13 and 21
  1. Tez No: 298675
  2. Yazar: ERKAN BABUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OLCAY MÜLAZIMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beck Anxiety Inventory, the Gençlerbirliği Football Club, Infrastructure, Anxiety
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışmanın amacı, Gençlerbirliği futbol Kulübü'nün alt yapı yarışmacı gruplarında yer alan U13-14-15-16-17-18-19-20 yaş ve üzeri takım oyuncularının yaşadıkları Anksiyete düzeylerinin maç öncesinde ve maç sonrasında, çeşitli değişkenlere göre kaygı düzeylerini ortaya çıkartmaktır.Araştırmamızın evrenini Gençlerbirliği futbol kulübünün alt yapısında forma giyen, yarışmacı grupların oluşturduğu toplam 169 genç futbolcu olmuştur. Veriler öncelikle Gençlerbirliği futbol kulübünden ve takım antrenörlerinden izin alınarak yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak iki bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Birinci bölüm kişisel bilgileri içermektedir. İkinci bölümde sporcuların kaygı düzeylerini ölçmek amacıyla Beck ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş ?Beck Anksiyete Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırmada verilerin değerlendirilmesinde ve çeşitli değişkenler arasındaki ilişkinin genel Anksiyete durumlarını ortaya çıkartan problemlerle ilgili istatistiksel analizler için SPSS 15 For Windows paket programı kullanılmıştır.Ölçülen parametrelerin gruplar arası farklılığı ise one-way anova testi kullanılarak belirlendi. Araştırmada sporcuların kaygı düzeyleri arasında anlamlı fark olup olmadığını belirlemek için tek yönlü varyans analizi ( Karşılaştırılacak grup sayısı iki ise t testi, ikiden büyük ise varyans analizi) uygulanmıştır. Yaş grupları ve takımlar arası bir varsayım gerektirmeyen Tukey testi kullanılmıştır. Çıkan sonuçların varsayımları sağlanıp sağlanmadığının tespiti için Shapiro-Wilk Normallik testi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study reveals groups of Gençlerbirliği Football Club, infrastructure competitor in the U13-14-15-16-17-18-19-20 team players before and after the match , their levels of anxiety and worrying levels of several variables.The concept of our research consists of 169 young footballers who are in Gençlerbirliği football club's midfielder competitor of groups . Gençlerbirliği football club and the team trainer before the data were made with permission. In the research data collection tool was used as a two-part questionnaire. The first section contains personal information. The second section was developed by Beck and colleagues to measure the levels of concern for athletes. The relationship between various variables in the study and evaluation of data reveals the status of general anxiety about the problems SPSS 15 for Windows package program was used for statistical analysis.The group differences were determined by using one way anova method. It was carried out the one-way analysis between the anxiety levels of athletes to determine whether the one-way analysis of variance (two of the t test to compare the number of groups, analysis of variance is greater than two). It was used the Tukey test within the Age groups and teams that do not require an assumption. It was performed the Shapiro-Wilk normality test to determine weather the results are true or not. Kruskal-Wallis test was applied to the groups whose data are true or not.Significant differences were found in this study between the groups (P < 0.005) according to the athletes by several variables. It was found significant differences between the number of siblings, family income level, age of sport.