Bilimsel süreç becerileri yaklaşımının model kullanarak uygulanmasının öğrencilerin başarılarına, bilimsel süreç becerilerinin gelişimine ve motivasyonlarına etkisi
To investigate how scientific process skills approach based on model using affect the students? success, development of process skills and motivations
  1. Tez No: 298689
  2. Yazar: EMEL TÜRKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Eğitimi, Bilimsel Süreç Becerileri Yaklaşımı, Modelleme, Başarı, Motivasyon, Science Education, Scientific Process Skills Approache, Modelling, Success, Motivation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Fen bilgisi, öğrencilerin zorlandıkları derslerin başında gelmektedir. Öğrencileri fen bilgisi ile barıştırmanın ve onlara eğlenerek öğrenme ortamı sağlamanın en verimli yollarından biri eğitsel modeller kullanmaktır. Bu çalışmanın amacı; model kullanımına dayalı bilimsel süreç becerileri yaklaşımının, fen eğitiminde, öğrencilerin süreç becerilerinin gelişimine, başarılarına ve motivasyon düzeylerine etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, model kullanıma dayalı materyaller hazırlanmıştır. Araştırma, 2010-2011 öğretim yılında Erzurum ili, Pazaryolu İlçesi Sefer Zengin İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Araştırmada, yarı deneysel yöntem çerçevesinde, ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Deney (23) ve kontrol (25) grupları yansız atama yoluyla oluşturulmuştur. Deney grubunda model kullanımına dayalı bilimsel süreç becerileri yaklaşımı, kontrol grubunda öğretmen merkezli yaklaşım kullanılmıştır. Araştırmada, öğrencilerin bilimsel süreç beceri düzeylerini ve başarılarını belirlemek için, araştırmacı tarafından literatürde yer alan testlerden derlenerek geliştirilen ?Bilimsel Süreç Beceri Testi? ve ?Başarı Testi? kullanılmıştır. Öğrencilerin motivasyon düzeylerini belirlemek için Tuan, Chin ve Shieh (2005) tarafından geliştirilen, ?Fen Öğrenmeye Yönelik Öğrenci Motivasyonu? ölçeği kullanılmıştır. Deney grubu öğrencilerinin ve öğretmenlerin görüşlerini belirlemek amacıyla, araştırmacı tarafından hazırlanan görüş anketi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, model kullanımına dayalı bilimsel süreç beceri yaklaşımının deney grubu öğrencilerinin bilimsel süreç beceri düzeyleri, başarıları ve motivasyon düzeyleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca, öğretmen merkezli yaklaşımın kontrol grubu öğrencilerinin bilimsel süreç beceri düzeyleri, başarıları ve motivasyon düzeyleri üzerinde etkisi olmadığı görülmüştür. Öğretmenlerin görüşleri ile ilgili bulgularda, öğretmenlerin bilimsel süreç becerileri yaklaşımının okullarda uygulanmasını sınırlandıran etmenleri, alt yapı yetersizliği ve öğrencilerin ilgisiz davranmaları çerçevesinde değerlendirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu çerçevede, öğrencilerin merak, keşif ve sorgulama duygularını ortaya çıkaracak etkinlikler düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Science is one of the courses that students have difficulty. The most effective way to recouncil students with science and to provide enjoyable learning environment is to use educational models. The aim of this study is to investigate the effect of model based scientific process skills approach on students? achievements, motivations and the development of students? process skills. In accordance with this purpose, materials which were based on the use of models were prepared. The study was conducted on 6th grade students of Sefer Zengin Primary School located in the city of Erzurum, district of Pazaryolu. In the context of quasi-experimental method, pre-test post-test control group design was used. Treatment (23) and control (25) groups were selected randomly. Model based scientific process skills approach was used in the treatment group, and teacher-centered approach was used in the control group. In the study, ?Scientific Process Skill Test? and ?Achievement Test? which were developed by the researcher via compiling other tests in the literature were used in order to determine students? scientific process skill level and achievement level. To determine students? motivation levels, ?Students? Motivation Toward Science Learning? scale which was developed by Tuan, Chin and Chieh (2005) was used. In order to determine the views of teachers and treatment group students, an interview form which was developed by the researcher was used. The findings of the study indicated that model based scientific process skills approach has had positive effect on students? achievement, scientific process skill and motivation level. Also, it was observed that teacher-centered approach has had no effect on students? achievement, scientific process skill and motivation level. Through the findings which were related to the teachers? views, it was observed that teachers have evaluated the factors that restrict the application of scientific process skills approach in schools in the context of infrastructure insufficiency and students? lack of interest. In this context, the activities that reveal students? curiosity, exploration and questioning feelings should be arranged.