18 yaş üstü kadınlarda vajinal duşun kadın sağlığına ve vajen florasına etkisi
Effects of vaginal douching to women older than 18 years on women?s health and vaginal flora
- Tez No: 298692
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hemşirelik, kadın sağlığı, vajinal duş, vajinal flora, nursing, vaginal douche, vaginal flora, women health
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Araştırma 18 yaş üstü kadınlarda vajinal duşun kadın sağlığına ve vajen florasına etkilerini saptamak amacıyla yapılan karşılaştırmalı - tanımlayıcı türde bir çalışmadır.Çalışma 24 Mayıs-15 Ekim 2010 tarihleri arasında İzzet Baysal doğum ve çocuk hastanesi ve Refika Baysal ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezinde yapılmıştır. Araştırma örnek büyüklüğünün belirlenmesinde Şen ve Mete' nin 2009 yılında İzmir Ege Doğumevi' nde 18 yaş üstü kadınlarda yaptıkları araştırma sonucunda bulunan vajinal duş yapma oranı (%47,2) kullanılmıştır. Bu oranı; %95 güven düzeyi, %80 güç ile %20' lik sapma değerlerini de kullanılarak (NCSS Pass 2008 Programı ile) vajinal duş yapma oranı %27,2-67,2 arasında olduğu öngörülerek örneklemin 190 kişiden oluşmasına karar verilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu yüz yüze görüşme yöntemi ile hastane ve aile planlaması merkezinde uygulanmıştır. Anket uygulaması sonrasında vajinal örnek alımı yapılmıştır. Alınan örnekler mikrobiyoloji laboratuvarında incelenmiştir. Veri analizinde; frekans, yüzde değerler, standart sapma ve ortalamalar kullanılmıştır. Değişkenlerin karşılıklı değerlendirilmesinde Chi-Square ( ? 2) testi kullanılmıştır. Vajinal duş yapmayı etkileyen bazı demografik değişkenlerin (çalışma durumu, meslek, eğitim düzeyi ve gelir durumu) risk oranlarının belirlenmesi amacıyla lojistik regresyon analizi yöntemi kullanılmıştır. Bütün istatistiksel analizlerde önemlilik seviyesi olarak p0,05). Vajinal duş yapma ile enfeksiyon etkeni-normal flora görülme durumları arasında istatistiksel yönden anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05).Sonuç olarak vajinal duş yapma ile vajinal flora arasında ilişki bulunamamıştır ; vajinal duşun floraya etkisini belirlemeye yönelik araştırmaların yapılması önerilir. Kadın sağlığına vajinal duş etkilerinin araştırmalarla ortaya konması önerilir. Vajinal duş uygulaması ve etkileri konusunda hemşirelerin özellikle düşük sosyo-ekonomik düzeye sahip kadınlara bilgi vermeleri ve danışmanlık yapmaları önerilir.
Özet (Çeviri)
This research is a kind of descriptive research that is made with the purpose of identifying the effects of vajinal douching on women?s health and vaginal flora older the age of 18.This study has been made in İzzet Baysal maternity and children?s hospital and in mother and child care and Refika Baysal family planning centers between 24 May to 15 October 2010. The rate of douching (47,2%) which was the result of the research, made by Şen and Mete in İzmir Ege Maternity Hospital older the age of 18, has been used for determining the size of sample. It is decided that the sample should consist of 190 women by predicting the rate of douching (27,2-67,2%) by using 95% confidence level, 80% power and 20% deviation values (with NCSS Pass 2008 Programme). Questionnaire form developed by the researcher, has been performed in the hospitals and family planning center by face to face interviving method. After performing the questionnaire, carrying out specimen has been made. This specimen?s has been evaluted in the microbiology laboratory. The frequency, percent values, standart deviation and averages has been used in the data analysis. Chi- Square Test has been used in mutual assessment of variables. Logistic regression analysis method has been used on the purpose of determining the risk rate of some demographic variables (working condition, profession, level of education and income statute ). P0.05). Statistically meaningful relation hasn?t been found between the vaginal douching, infection factors and having normal vaginal flora (p>0.05).Consequently, any meaningful relation hasn?t been determined and it is suggested that researches aimed to determining the effects of vaginal douching on flora is sugessted. And it is suggested that the effects of vaginal douching to women?s health should be introduced by way of examinations. It may be suggested that information and counselling services must given by the nurses to low income women on effects of vaginal douching.