Sporda sosyal güvenlik
Social security in sports
  1. Tez No: 298693
  2. Yazar: SERKAN ÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal güvenlik, Spor sağlığı, Sporcu Sigortası, Social security, Healthcare in sports, Sportsmen Insurance
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmada, sporda sosyal güvenlik başlığı altında, Türkiye'de spor alanında yer alan çalışanların (sporcu, teknik direktör, antrenör vb.) hukuki açıdan, sosyal güvenlik hukuku açısından ve toplu iş hukuku açısından durumları ele alınıp; Cumhuriyet Dönemi'nde, belirtilen kişilere yönelik olarak hazırlanan tasarı, yönetmelik vb.leri ile geçmişteki ve bugünkü mevzuatlar açısından durumlarının ortaya konulması amaçlanmıştır.Konuyla ilgili yapılan literatür taraması sonucunda, elde edilen birincil ve ikincil kaynaklar dokümantasyon yöntemi ile incelenmiş; Cumhuriyetin ilk yıllarından bugüne kadarki dönemdeki gelişmeler retrospektif yöntemle değerlendirilmiştir.Türkiye'deki spor alanının çalışanlarının Cumhuriyet Dönemi'ndeki sosyal güvenliklerine ilişkin durumlarının araştırıldığı bu çalışma beş bölüme ayrılarak hazırlanmıştır. Birinci bölümde genel olarak sosyal güvenlikle ilgili kavramlara yer verilmiştir. İkinci bölümde, Türkiye'de Sosyal Güvenlik başlığı altında, Cumhuriyet Döneminde sporda sosyal güvenlikle ilgili gelişmelere değinilmiştir. Üçüncü bölümde, Hukuki Boyutu Açısından Sporda Sosyal Güvenlik başlığı altında, amatör ve profesyonel spordaki sosyal güvenlikle ilgili durum değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde, spor alanının çalışanlarının sosyal güvenlik hukukundaki durumları değerlendirmeye alınırken, beşinci ve son bölümde Toplu İş Hukuku bakımından spor alanının çalışanlarının durumu ile sendikacılığın Dünyadaki ve Ülkemizdeki durumuma ilişkin bilgiler verilmiştir.Sonuç olarak, spor alanının çalışanlarının sosyal güvenlikleri ile ilgili olarak, Cumhuriyet Döneminin ilk yıllarından bu yana birçoğu hayata geçirilememiş rapor, yönetmelik vb.'nin hazırlandığı görülmektedir. Günümüzde ise özellikle profesyonel spor alanında çalışanları içine alan, ancak birden çok kanun ve yönetmeliğe göre yorumlanabilen, bütünsellikten uzak bir durumun olduğu görülmektedir. Ayrıca yıllardır yapılan çalışmalarda sürekli vurgulanan amatör alanının çalışanlarının sosyal güvenliklerine yönelik bugün itibari ile ortaya konulmuş kapsayıcı bir önlemden bahsetmek mümkün değildir.Spor alanının çalışanlarına yönelik yapılan çalışmalarda geçici sağlık önlemleri yerine sürekliliği olabilecek sosyal güvenceye yönelik çözüm yollarının ortaya konulması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
We have dealt in this study with those who are employed in the field of sports (sportsmen, coaches, trainers, etc.) in the aspects of judiciary, social security legislation, mass employment legislation and tried to put forth their position as regards the draft laws, regulations and so on prepared for them during the initial stages of the Turkish Republic, in later periods and today.After scanning the literature as regards this issue, primary and secondary resources that had been obtained were examined through documentation method, and the improvements from the early years of the Republic to the present day have been evaluated in a retrospective way.This study, in which the conditions of those employed in the field of sports regarding social security during the initial stages of the Turkish Republic are investigated, are prepared in five sections. In the first section, basically the concepts related to social security are given prominence. In the second section, the improvements in social security in sports during the initial stages of the Republic were touched upon under the subtitle of Social Security in Turkey. In the third section, social security in amateur and professional sports is evaluated under the subtitle of Social Security in Sports in terms of legal aspects. In the fourth section, the status of those employed in the field of sports in terms of social security legislation is dealt with, and in the fifth, the final, section, the status of those employed in the field of sports is examined in terms of Mass Employment Legislation and the state of syndication in the world and in our country in this regard is compared.Conclusively, it is to be seen that a great many reports, regulations, etc. have been drawn up regarding the issue of social security for those employed in the field of sports since the early years of the Republic to the present day, and most of them haven?t been put into effect. In our present day, it is to be seen that there is a situation that involves specifically those employed in the field of professional sports but which can be interpreted according to more than one law and regulation and which is far from holism. Also today it is not possible to speak of a comprehensive measure directed at the social security of those employed in the fields of amateur sports which has been persistently stressed in the studies for years.It is of great importance to put forth, in the studies conducted, the ways of solution to social security which may have permanency instead of temporary health measures.