Kraniotomi öncesi uygulanan kafatası sinir bloğunun postoperatif ağrı üzerine etkisi
The effect of scalp nerve block aplied prior to craniotomy on postoperative pain
  1. Tez No: 298716
  2. Yazar: İLKNUR ÖZÇELİK ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK YÖRÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Scalp nerve block, levobupivacaine, pin head-holder, incision site
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Kraniotomi Öncesi Uygulanan Kafatası Sinir Bloğunun Postoperatif Ağrı Üzerine EtkisiÇalışmanın amacı, kraniotomilerde levobupivakainle kafatası sinir bloğunun intraoperatif opioid tüketimi ve postoperatif analjeziye etkisini araştırmaktır.Bu prospektif, randomize, plasebo kontrollü, çift kör çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi Ameliyathanesinde Ekim 2010?Ocak 2011 tarihleri arasında elektif kraniotomi planlanan 40 hasta dahil edildi.Tüm hastalara standart anestezi indüksiyonu uygulandı. Entübasyon sonrası ve çivili başlık yerleştirilmeden önce Levobupivakain Grubu'ndaki hastalara (n=19) 20 mL %0,25'lik levobupivakainle ve Plasebo Grubu'na (n=21) aynı volümde serum fizyolojik ile kafatası sinir bloğu uygulandı. İnsizyon bölgesi kaydedildi. Stabil hemodinami için intraoperatif dönemde gereksinim duyulan ilave remifentanil dozu ve postoperatif ilk 24 saatteki ağrı skorları VAS ve RSS ile değerlendirildi. Hastaların ayrıca ilk 24 saatteki bulantı-kusma sıklıkları, ek analjezik gereksinimleri kaydedildi.Bu verilerin istatistiksel değerlendirmesi, %0,25`lik levobupivakainle kafatası sinir bloğunun intraoperatif hemodinamik stabiliteyi sağlamada ve postoperatif analjezik ihtiyacını azaltmada etkili olduğunu ve insizyon bölgesinin postoperatif ağrı ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.Anahtar Kelimeler; Kafatası sinir bloğu, levobupivakain, çivili başlık, insizyon bölgesi
Özet (Çeviri)
The effect of scalp nerve block applied prior to craniotomy on postoperative painThe purpose of the study is to investigate the effect of scalp nerve block with levobupivacaine on the intraoperative opioid consumption and postoperative analgesia requirement.Forty consecutive patients with an elective craniotomy plan in the neurosurgery operation rooms of Ankara University School of Medicine between october 2010- january 2011 who were eligible and accepted to participate the study were included to this prospective, randomised, double-blind and placebo-controlled trial.All the patients anesthesia induction were conducted by a standart procedure. After application of the pin-head holder, the patients in the levobupivacaine group (n:19) received 20 mL of %0,25 levobupivacaine while the patients in the placebo group (n:21) received the same amount of normal saline for scalp nerve block. The incision sites were recorded. The intraoperative additional remifentanyl requirements for the hemodynamic stability and the pain scores during the postoperative 24 hours period were evaluated by VAS and RSS. Also the nausea and vomiting frequency and additional analgesic needs of the patients during the postoperative 24 hours period were recorded.The statistical analysis of these data revealed that scalp nerve block with %0,25 levobupivacaine is effective in maintaining intraoperative hemodynamic stability and reducing postoperative analgesic requirements and incision site was correlated with postoperative pain.