Kraniyotomilerde sevofluran ve izofluran ile intravenöz lidokain infüzyonunun hemodinamik yanıt, peroperatif opioid gereksinimi ve postoperatif derlenmeye etkileri
The effects of sevoflurane and ızoflurane combined with ıntravenous lidocain ınfusion ın craniotomies to hemodynamic response, perioperative opioid need and postoperative recovery
- Tez No: 298717
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KEÇİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kraniyotomi, sevofluran, izofluran, lidokain infüzyonu, hemodinamik yanıt, Craniotomy, sevoflurane, isoflurane, lidocain infusion, hemodynamic response
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kraniyotomilerde Sevofluran Ve İzofluran İle İntravenöz Lidokain İnfüzyonunun Hemodinamik Yanıt, Peroperatif Opioid Gereksinimi Ve Postoperatif Derlenmeye EtkileriAmaç: Çalışmamızda, kafa içi tümör cerrahisi için kraniyotomi uygulanacak hastalarda, plasebo karşılaştırmalı Lidokain infüzyonu ile kombine edilen iki farklı inhalasyon ajanının hemodinamik yanıt, peroperatif opioid gereksinimi ve postoperatif derlenme üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Eylül 2010 ile Şubat 2011 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Beyin Cerrahisi Kliniği Ameliyathanesi ve Beyin Cerrahisi Yoğun Bakım Servisinde prospektif, randomize, plasebo kontrollü ve çift kör olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya elektif kafa içi tümör cerrahisi uygulanacak, ASA I-II sınıfı, 18-65 yaş arası, Glasgow Koma Skalası 14-15 olan 80 hasta dahil edildi. Hastalar, yapılacak işlem hakkında ayrıntılı şekilde bilgilendirilip onayları alındıktan sonra kapalı zarf yöntemi ile çalışma grubu belirlenerek işleme başlandı.Grup 1: Sevofluran + Lidokain infüzyonuGrup 2: Sevofluran + %0.9 NaCl infüzyonu (plasebo)Grup 3: İzofluran + Lidokain infüzyonuGrup 4: İzofluran + %0.9 NaCl infüzyonu (plasebo)Çalışmaya alınan hastalarda hemodinamik parametreler ve BİS değerleri; preoperatif dönem (bazal değer), indüksiyon sonrası, entübasyon sonrası 1., 3., 5. dakika, çivili başlık sonrası 1., 3., 5. dakika, cerrahi insizyon öncesi, cerrahi insizyon sonrası 1., 3., 5. dakika, dura insizyonu 1., 3., 5. dakika, dura kapanması, cerrahi bitimi ve ekstübasyon sırasında kaydedildi. Dura materin açılması sırasında, cerrahi ekip tarafından, beyin relaksasyonu 5 puanlı skala ile değerlendirildi.Tüm hastaların, operasyon sonrası 1., 6., 12. ve 24. saatlerde hemodinamik parametreleri not edildi. Ağrı düzeyleri vizüel analog skala (VAS) ile takip edilen hastaların VAS değeri ?50 ise metamizol sodyum kullanıldı ve ihtiyaç duydukları miktar ile saat dilimi not edildi. Tüm hastaların, operasyon sonrası 1., 6., 12. ve 24. saatlerdeki sedasyon düzeyi Ramsay Sedasyon Skalası (RSS) ile değerlendirildi.Bulgular: Grupların sistolik arter basınçları incelendiğinde; çivili başlık, cerrahi insizyon, dura insizyonu ve dura kapanması dönemlerinde Grup 4'te ortalama SAB diğer gruplara göre daha yüksek, Grup 1 ve 3'te daha düşük saptanmıştır (p0.05).Sonuç: Bu sonuçlara göre nöroanestezi pratiğinde, sevofluran ile birlikte intravenöz lidokain infüzyonunun daha iyi bir hemodinamik stabilite ve anestezi derinliği sağlayacağı, peroperatif opioid ve postoperatif dönemde analjezik ihtiyacını azaltabileceği için pratik değeri olan alternatif bir yöntem olarak uygulanabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
The effects of sevoflurane and Isoflurane combined with intravenous lidocain infusion in craniotomies to hemodynamic response, perioperative opioid need and postoperative recoveryObjective: In our study, we aimed to evaluate the effects of two different inhalation agents combined with lidocain infusion with placebo comparison on hemodynamic response, perioperative opioid need and postoperative recovery in patients undergoing craniotomy for intracranial tumor surgery.Materials and Method: This study was performed prospectively, randomised, placebo controlled and double blinded in Ankara University Faculty of Medicine Ibn-i Sina Hospital Department of Anaesthesiology and Reanimation, The Operating room and the Critical Care unit of the Neurosurgery Clinic between September 2010 and February 2011. 80 ASA I-II patients undergoing elective intracranial tumor surgery, at the age of 18-65, with Glascow Coma Scores of 14-15 were accepted to this study. The procedure was initiated after the patients were informedabout the procedure going to be applied, their informed consents obtained and with the study group determined by the closed envelope method.Group 1: Sevoflurane + Lidocaine infusionGroup 2: Sevoflurane + %0.9 NaCl infusion (placebo)Group 3. Isoflurane + Lidocaine infusionGroup 4: Isoflurane + %0.9 NaCl infusion (placebo)The patients accepted to the study hemodynamic parameters and BIS values were recorded at different times in the preoperative period (base value), post induction, 1., 3., 5. minutes after entubation, before surgical incision, 1., 3., 5. minutes after surgical incision, 1., 3., 5. minutes of dura incison, closing of dura, ending of the surgery and post extubation. During the opening of dura, brain relaxation was evaluated by the surgical team with a 5 point scale. The hemodynamic parameters of all patients at the 1., 6., 12. and 24. hours post surgery were obtained. The patients whose pain levels were evaluated by the visual analogue scale (VAS) were treated with metamizole sodium if they had VAS scores > 50 and the amount required and the time interval were noted. The sedation levels of all patients at the 1., 6., 12. and 24. minutes after surgery were evaluated with the Ramsay Sedation Scale (RSS).Findings: When the systolic artery pressures of the groups were analysed; at the nailed headpiece, surgical incision, dura incision and the closing of dura periods, the mean SAP is found higher in Group 4 and lower in Group 1 and 3 compared to the other groups (p0.05).Results: According to these results at the neuroanaesthesia pratic, because sevoflurane combined with intravenous lidocain infusion provides better hemodynamic stability and depth of anaesthesia, may lessen the need of opioids during the perioperative period and analgesics at the postoperative period we are in the opinion that it may be applied as an alternative method.