IVF tedavisine alınan ve gnrh analoğu ile long protokol uygulanan kontrollu ovaryan hiperstimülasyon sikluslarında rekombinant FSH'a suboptimal cevap verip, rekombinant lh eklenen hastaların IVF sonuçlarının değerlendirilmesi
The evaluation of the results of recombinent lh addition in patients with suboptimal response to rcombinent FSH in controlled ovarian hyperstimulation cycles of patients undergoing IVF treatment applying the long protocol of gnrh analogue
- Tez No: 298733
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: ICSI, GnRH Agonist Long Protokol, Suboptimal Over Yanıtı, rLH
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: İn-vitro fertilizasyon tedavisine alınan ve GnRH analoğu ile long protokol uygulanan KOH sikluslarında rFSH'a suboptimal cevap veren hastalarda, rLH eklenmesinin IVF sonuçlarını kontrol grubu ve rFSH dozu artırılan grubla karşılaştırarak değerlendirmeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: 01.01.2009-30.04.2011 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. Yardımcı Üreme Teknikleri Ünitesine infertilite nedeniyle başvuran, GnRH analoğu ve r-FSH ile long protokol KOH uygulanan, ICSI-ET yapılması planlanan, 137 hasta dahil edilmiştir. Stimülasyona normal cevap veren 52 hasta kontrol grubu (Grup 1) kabul edildi. Stimülasyonun 7. gününde transvajinal ultrasonografide 6-10mm arasında en az altı follikül varsa fakat 10mm üzerinde follikül yoksa E2 düzeyi 250 pg/ml' nin altında ise hastaların stimülasyona suboptimal cevap verdikleri düşünüldü ve iki gruba ayrıldı. Grup 2 (n=50)' e 75IU/L rLH, Grup 3 (n=35)' ye ise 75IU/L rFSH eklendi. Gruplar arasında IVF sonuçları karşılaştırıldı.Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikleri, laboratuar bulguları ve IVF endikasyonları açısından anlamlı fark bulunmamıştır. İmplantasyon oranları r-FSH dozu artırılan grupta düşük bulunmuştur. Gebelik (hCG pozitifliği), klinik gebelik ve devam eden gebelik oranları açısından ovulasyon indüksiyonuna suboptimal cevap vermesine rağmen r-LH eklenen grubun sonuçları kontrol grubu ile benzerdir. rFSH doz artırılan grupta, gebelik (hCG pozitifliği), klinik gebelik ve devam eden gebelik oranları kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktür. rLH eklenen grup ile rFSH doz artırılan grup arasında klinik gebelik ve devam eden gebelik oranları açısından, rLH grubunda oranlar daha yüksek olmasına karşın anlamlı fark yoktur, gebelik ve implantasyon oranları (hCG pozitifliği) rLH grubunda r-FSH doz artırılan gruba göre yüksek bulunmuştur.Sonuç: GnRH agonist ile long protokol IVF sikluslarında rFSH ile ovulasyon indüksiyonuna beklenmedik şekilde suboptimal over cevabı alınanlarda rLH eklenmesi sonuçları düzeltmede seçenek olarak kullanılabilir. Fakat etkinliğini kanıtlamak adına geniş prospektif randomize kontrollu çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to evaluate patients who had In-vitro fertilization treatment and who had COH cycles applying long protocol with GnRH analogue with suboptimal response to the rFSH. We evaluated and compared the addition of rLH, increasing the dose of rFSH and the control groups regarding the results of IVF in these patients.Materials and Methods: Between 01.01.2009-30.04.2011, 137 patients presented with infertility to the unit of Assisted Reproduction Techniques- of the Department of Obstetrics and Gynecology- Meram Medical Faculty- Selcuk University and were planned for ICSI-ET (intracytoplasmic sperm injection-embryo transfer) with normal ovarian function, who had long protocol of GnRH analogue and COH with rFSH were included in the study. 52 patients were considered responsive to stimulation and composed the normal control group (Group 1). On the 7th day of stimulation transvaginal ultrasonography was carried out. Patients who had at least 6 follicles about 6-10mm but had no follicle above 10mm and E2 level of