Kolorektal kanserlerde vitamin D reseptör ekspresyonunun kolorektal kanserlerde evre ile ilişkisi ve prognoz üzerine etkisi
Expression of vitamin D receptor at colorectal carcinoma in colorectal staging and its effects on prognosis
- Tez No: 298752
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TÖRÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, vitamin D reseptör pozitifliği, immunohistokimya, Colorectal carcinoma, vitamin D receptor positiveness, immunhistochemistry
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kolorektal kanser (KRK) gastrointestinal sistemin en sık görülen kanseri olup tümdünyada kansere bağlı ölümler arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yeralmaktadır. Epidemiyolojik çalısmalarda KRK insidansı ile düsük serum 25-hidroksivitaminD3 düzeyi arasında ters bir iliski olduğu gösterilmistir. ?nsan normalve malign kolorektal epitel hücresi, Vitamin D reseptör (VDR) ve 1,25(OH)2D3sentez ve yıkımında görevli enzimleri eksprese etmektedirler. 1,25(OH)2 D3 insankolon kanser hücrelerinin proliferasyonunu inhibe etmekte, differansiyasyon veapopitozisini indüklemektedir.Bu çalısma, VDR ekspresyonunun KRK prognozu ve evresi ile olan iliskisiniincelemek amacıyla yapıldı.KRK tanısı olan 115 olgunun patolojik preperatı değerlendirildi. Perinükleervitamin D reseptörü immün histokimyasal olarak ( 9A7 IgG2b monoklonal antikoruile) değerlendirildi.VDR pozitifliği ile seroza infiltrasyonu, metastatik lenf nodu tutulumu, nüksetme süresi ve evreler arasında istatiksel olarak anlamlı bir iliski saptanmadı. Vit Dreseptörü pozitif olan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı olmasa da sağkalımreseptör negatif olanlara göre daha iyi bulundu. VDR pozitif olanlarda medyansağkalıma ulasılamamakla birlikte 5 yıllık sağkalım %69,4 oranında saptandı. VDRnegatif olanlarda medyan sağkalım 60 ay saptanmıs olup 5 yıllık sağkalım %32oranında bulundu. ?statistiksel olarak anlamlı olmasa da VDR pozitif olan hastalarınmedyan sağ kalımı negatif olanlara göre daha iyi bulundu (p=0.053). Hastalıksızsağkalım için VDR'e göre anlamlı fark saptanmadı. VDR negatif olanlardahastalıksız sağkalım %56.8 bulunurken VDR pozitif olanlarda %43.3 bulundu.Sonuç olarak; VDR ekspresyonunun KRK prognozu üzerine olan etkisinintek basına anlamlı olmadığı ve reseptör ekspresyonu dısında reseptörpolimorfizminin ve reseptörün etkilediği yolaklarda rol oynayan mutasyonların vbdiğer faktörlerin arastırılmasının yararlı olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Colorectal carcinoma (CRC) is the most common cancer of thegastrointestinal system and is the second reason of cancer related deaths after lungcarcinoma, worldwide. It is shown in the epidemiologic studies CRC incidence isreversely related with 25-hydroxyvitaminD3 levels in serum. Malign and normalcolorectal epithelium express the necessary enzymes of Vitamin D receptor (VDR)and 1,25(OH)2D3 synthesis and degradion. 1,25(OH)2D3 makes an inhibitory effecton proliferation of human colon cancer cells and induces their differantiation andapoptosis.This study aims the effects of VDR expression with the prognosis and thestage of CRC.Pathologic specimens of 115 patients diagnosed with CRC were analysed.Perinuclear vitamin D receptors are analysed immunhistochemically (with 9A7 IgG2b monoclonal antibody).VDR positiveness and serosa infiltration, methastatic lymph nodeinvolvement, relapse period and stage relationship was not significant statistically.Survival was found better in Vitamin D receptor positive patients against receptornegative patients, however result was not significant statistically. VDR positivepatients could not reach median survival but 5 year survival was found %69,4.Median survival was found 60 months and 5 year survival was %32 in VDRnegative patients. Median survival of VDR positive patients was found better thanVDR negative patients but this was not significant statistically (p=0.053). Survivalwithout disease was not significant according to VDR. 5 year survival withoutdisease was %56,8 in patients with VDR negative patients and %43,3 in patients withVDR positive patients.In conclusion CRC prognosis was not affected only with VDR expression.Besides receptor expression, receptor polimorphism and mutations at the routes ofreceptor affection and investigation of other factors would be beneficious.