Mide kanserinde kemoterapi yanıtı ve direncinde osteopontinin rolü
The role of osteopontin in the chemotherapy responsivness and resıstance in the gastric cancer
  1. Tez No: 298753
  2. Yazar: OZAN YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AKBULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, Kemoterapi direnci, Osteopontin, Tümör belirteci, Gastric Cancer, Chemotherapy resistance, Osteopontin, Tumor marker
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Osteopontin (OPN), mide kanseri dahil birçok kanserde aşırı eksprese olan fosforillenmiş bir sialoproetindir. Hücre sağkalımında, migrasyonunda ve adezyonunda gerekli bir protein olan OPN'in tümör oluşması, progresyonu ve metastazı ile de ilişkili olduğu gösterilmiştri. Bu çalışmada OPN' nin ileri evre mide kanserinde kemoterapiye direncin gelişmesinde ve hastalık prognozundaki rolünü belirlemeyi amaçladık.Metodlar: Toplam 42 kemoterapi almamış ileri evre mide kanserli hasta ( ECOG performans durumu < 3) ve 29 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara modifiye DCF (dosetaksel 60 mg/ m2 1.gün, sisplatin 60 mg/ m2 1.gün ve 5-florourasil 600 mg/ m2 1-4 gün ) kemoterapi rejimi uygulandı. Hastalardan ilk üç kemoterapi kürü öncesinde ve sağlıklı kontrollerden ise bir kez kan örneği alındı. Plazma OPN düzeyi ELISA yöntemiyle ölçüldü.Bulgular: Toplam cevap ve hastalık stabilizasyon oranı sırasıyla %25 ve %72 `di. Medyan 12 aylık takipde; medyan sağkalım 7.0 ± 1.4 (%95 GA: 4.2?9.8) ay ve 1-yıllık sağkalım oranı %34.8 bulundu. Tedavi öncesi OPN düzeyi kemoterapiye yanıt veren grupta (276.7±73.4 ug/dL), yanıt vermeyen gruptakine (529.7±61.0 ug/dL) göre istatiksel olarak daha düşük bulundu (p=0.002). Serum OPN düzeyinin sağkalım için önemli bir prediktör olduğu bulundu (OPNdüşük (?310 ug/dL): 48.1% vs OPNyüksek (>310ug/dL): 5.1%, p=0.039). Multivariate analizde performans durumu ve serum OPN düzeyi toplam sağ kalımı etkileyen bağımsız faktörler olarak tespit edildi ( sırasıyla p=0,004 ve 0,016 ).Sonuçlar: Serum OPN ileri evre mide kanserinde prognostik faktör gibi gözükmektedir. İleri evre mide kanserinde kemoterapi direncinde OPN rolü olması muhtemeldir, fakat altta yatan patofizyolojik mekanizmalar konusunda ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background: Osteopontin (OPN), a phosphorylated sialoprotein, is overexpressed in a variety of cancers including gastric cancer. OPN has been needed in tumorigenesis, cell migration and adhesion and related with tumor progression and metastasis. In this study, we aimed to study the predictive role of OPN in the development of chemotherapy resistance and the prognosis of patients with advanced gastric cancer.Methods: A total of 42 consecutive chemonaive patients with advanced gastric cancer (ECOG performance status < 3) and 29 healthy controls were included in the study. All the patients were treated with a modified DCF (docetaxel 60 mg/m2 d1, cisplatin 60 mg/m2 d1 and 5-florouracil 600 mg/m2 d1-4 CI, q3w) chemotherapy regimen. The blood samples were obtained before each chemotherapy cycle from the patients and once from the healthy controls. The plasma OPN was measured by ELISA.Results: The overall response and disease stabilization rates were 25 % and 72 %, respectively. The median follow-up time was 12 months. The median overall survival time was 7.0 ± 1.1 (95% CI: 4.9?9.2) months and 1 year overall survival rate was %34.8 . The OPN level before chemotherapy (529.7±61.0 ug/dL) was significantly higher in patients who were unresponsive the chemotherapy regimen than the chemotherapy responsive patients (276.7±73.4 ug/dL) (p:0.002). The serum OPN level was a significant predictor of survival (OPNlow (?310 ug/dL): 48.1% vs OPNhigh (>310ug/dL): 5.1%, p=0.039). The performance status and serum OPN levels were found to be significant factors for overall survival in the multivariate analysis (p=0.004 and 0.016, respectively).Conclusions: The serum OPN seems to be a prognostic factor in patients with advanced gastric cancer. The role of OPN as predictor of prognosis and in the development of cheotherapy resistance in advanced gastric cancer patients on DCF chemotherapy regimen needs to be supported with further clinical trials.