Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Polikliniğine başvuran hastaların kemoterapi ile böbrek, tiroid fonksiyonları ve hormonal durumun değişimi
Renal, thyroid function and hormonal changes in the patients who attended The Oncology Outpatient Clinic of Recep Tayyip Erdogan University Faculty of Medicine
- Tez No: 464083
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TESLİME AYAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Kemoterapi, Vitamin D, TSH, Sistatin C, Sağkalım, Cancer, Chemotherapy, Vitamine D, TSH, Sistatin C, Survey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş: Kanser günümüzde hastalık kaynaklı mortalite istatistiklerinde kardiovasküler hastalıklardan sonra ikinci sırada gelmektedir. Dünya'da giderek artan yeni tedavilerin etkinliği ile birlikte mortalitede kısmi iyileşme sağlanmış ancak artan maliyetler ile tüm Dünya'da en önemli sağlık sorunu olarak karşımıza gelmiştir. Ülkemizde de yetişen tıbbi onkolog sayısında artış ile birçok yeni merkez kurulmuştur. Bu merkezler sayesinde bölgesel olarak hizmet verilmekte ve kanser istatistikleri ortaya çıkmaktadır. Amaç: Bu çalışmada Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki Onkoloji Merkezimizin ilk 2 yıl kanser istatistiklerini yayınlamayı amaçladık. Metod: 2014-2015 tarihlerinde Tıbbi Onkoloji Kliniğimize ilk defa başvuran ve yeni kanser tanısı alarak tedavi planı yapılan hastalar çalışmaya dâhil edildi. Hastalar tedavi süreleri ve tedavi bitiminden sonrada takipleri yapılarak çalışmaya dâhil edildi. Bulgular: Ocak 2014 ile Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılan çalışmamıza toplam 298 hasta dâhil edildi. Hastaların yaş ortalaması 60 (±12) idi. Hastaların 178'i erkek (%60) kalan 120'si kadın idi (%40). Hasta popülasyonunun tümör tiplerine göre dağılımına bakıldığında en sık görülen 3 kanser tipi akciğer, kolorektal ve meme kanserleri olup literatür ile uyumlu bir dağılım gözlenmişti. Çalışma sonlandığında hastaların 174 (%58) tanesinde ölüm gerçekleşmişti. 124 (%42) hasta ise halen yaşıyordu. Tüm çalışma grubunda ortanca sağkalım 9 (1-54) ay iken ortanca genel sağkalım ise 12.5 (1-68) ay olarak saptanmıştı. Tartışma ve Sonuç: Bölgemizde kanser hastalarında tiroid fonksiyon bozukluğu literatüre kıyasla daha fazla saptandı ancak kemoterapi ile tiroid hormonlarında anlamlı bir değişiklik görülmedi. Diğer dikkat çeken bir bulgu da vitamin D eksikliğinin sık rastlanması idi. Bu sonucun bölgenin mevsimsel özelliklerine bağlı olduğu kanaatindeyiz. Özellikle kolorektal kanserlerde vitamin D düzeylerinin takibi ve gereğinde vitamin D replasmanı yapılması uygun olacaktır. Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında değişiklikler hastadan hastaya değişken olduğu görülmekle birlikte her kemoterapi hastasında bu değerlerin mutlaka takibi gerektiği tartışılmaz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Statistically, cancer is the second leading cause of mortality in the world after cardiovasculary diseases and has an increasing rate of incidence. It is the most important health problem in the world because of partial mortality is decreasing with an elevating costs. In Turkey, there is an increase in medical oncologists stepping into the profession and new cancer centers are getting built over time. These centers serve the patients locally and therefore cancer statistics can be provided. Methodology: In this research, we aimed to publish the first 2 year cancer statistics in oncology center of Recep Tayyip Erdoğan University Education and Research Hospital which is one of the most important cancer center in Eastern Black Sea Region of Turkey. Findings: 298 patients were included in our research between January 2014 and August 2015. The mean age was 60 (±12). 178 patients (%60) were male and the remaining 120 (%40) were female. When cancer types are ranked by frequency, the most common cancers were lung, colorectal and breast cancers which was concordant to the literature. At the end of follow up, 174 (%58) patients were dead, 124 (%42) patients were stillalive. In the whole research group, median survival rate was 9 (1-54) months whereas median overall survival rate was 12.5 (1-68) months. Discussion: In our region, thyroid dysfunction had a higherprevalance than the literature however there was no statistical significance between chemotherapy and thyroid hormones change. Another finding in ours research was the vitamin D deficiency in patients which is probably owing to the cloudy climate in the region and especially colorectal cancer patients must be closely monitored for vit-D levels and replaced which shouldcausebeter oncological outcome. Finally, liver functions and renal functions deteriorate according to chemotherapy and patient, so every cancer patient must be follow up for these functions and treatment modifications must be made.