Futbolda penaltı atışında tercih faktörlerinin araştırılması
The research of prefence factors ın football penalty shootout
  1. Tez No: 298791
  2. Yazar: KAZIM BIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Penaltı, Kaleci, Gol, Football, Penalty, Goalkeeper, Goal
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışmada penaltı atışlarında etkili olan tercih faktörlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinden oluşan ve Samsun ilinde Bölgesel Amatör Lig (Bal Lig) i, Süper Amatör takımlarında lisanslı Futbol oynayan sporcu öğrenciler kullanılmıştır. Penaltı atışlarında Video kamere, hızölçer kullanılırken psikolojik etkenler için anket uygulanmıştır. Ayrıca sağlak ve solaklık anketi de doldurulmuştur. İstatistiki olarak, penaltı atışlarının değerlendirilmesinde tek yönlü varyans, ki-kare analizi ve Schefe testleri, psikolojik etkenlerin araştırılmasında ise tanımlayıcı istatistik kullanılmış elde edilen veriler frekans ve yüzde olarak ifade edilmiştir.Mevkilerine göre penaltı kullanan futbolcular arasında kaleciden etkilenip etkilenmemesi ile ilgili istatistiksel değerlendirme neticesinde sadece kalecinin fiziki yapısı ve deneyimli olmasının futbolcuların performansı üzerine farklılık oluşturduğu tespit edilmiştir (P0,05). Ancak önem seviyesi de (P=0,067) alındığında forvet oyuncuların duruma göre kararlarını değiştirebilme ihtimali diğer futbolculara göre % 23-34 oranında daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Penaltı kullanma isteksizliği olan ve kendilerini rahat hissetmeyenlerde mevcuttur. İstatistiki anlamlı farklılık olmamasına rağmen savunma oyuncuların kritik penaltı atışlarındaki çekingenlikleri diğer oyunculara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Gol stresini yaşayan futbolcular içerisinde penaltı atışı sırasında sağ elini kullanan oyuncuların, iki elini ya da sol elini kullanan futbolculara göre daha az stres yaşadıkları gözlemlenmiştir(p0,05). Sonuç olarak antrenörler penaltı atışı yapacak oyuncularını gerek psikolojik gerekse taktik olarak iyi hazırlamalı, özel antrenman programları uygulayarak bu özelliklerinin gelişmesini sağlamalıdırlar.
Özet (Çeviri)
The aim of the training was examining the choice factors in penalty shootout which is effective. The students, who studies in Yasar Dogu Physical Education and Sports High School, and the student sportsmen, who plays licensed football in Regional Amateur League in Super Amateur teams in Samsun city, were exercised. While video cameras and speedometer are used in shootouts, some surveys were applied in the cause of psychological factors. Furthermore a survey was applied to get the knowledge of which footed are the sportsmen. Statistically one way variance, chi-square and Schefe tests are examined on evaluation of penalty shootouts and descriptive statistics was used for the research about psychological factors. Obtained informations were named via frequency and percent.A statistical evaluation was done among the players as to their positions whether they are effected by the goalkeeper or not. As a result of this evaluation, it is determined that nothing but the?s physical appearence and experience made difference on players? performance (P0.05). However when importance level (P=0.067) is taken, it is determined that attacking players? possibility of changing decision are more likely than others like % 23-34. There were some players who is not in favour of shooting penalty and feeling uncomfortable. Even there is no statistically difference, it was defined that defending players are more nervous about shooting critical penalties. It was observed that in between players having l stress, right handeds are having less stres that left handeds or both handeds during shootout (p0.05). Last of all, coaches should prepare his players fully on psychological and tactical areas, should apply special training schedule in order to help players on improving these skills.