Sol ventrikül volümleri ve ejeksiyon fraksiyonunun QGS, 4D-MSPECT ve ECTb algoritmaları ile değerlendirilmesi
Evaluation of left ventricular volumes and ejection fraction with QGS, 4D-MSPECT and ECTb algoritms
  1. Tez No: 298845
  2. Yazar: ASLI YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Gated miyokardiyal perfüzyon SPECT, Tc-99m MIBI, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu, sol ventrikül volümleri, gated myocardial perfusion SPECT, Tc-99m MIBI, left ventricular ejection fraction, left ventricular volumes
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Koroner arter hastalığı (KAH), kalbe oksijen ve kan sağlayan koroner arterlerin daralmasıdır. KAH dünya çapında ölümlerin önde gelen nedenidir. Günümüzde birçok hastaya KAH'ın araştırılması amacıyla gated miyokardiyal perfüzyon SPECT (gated SPECT) çalışması yapılmaktadır. Gated SPECT görüntüleme miyokardiyal perfüzyonun ve sol ventrikü ejeksiyon fraksiyonu (SVEF), end-sistolik volüm (ESV) ve end-diyastolik volüm (EDV) gibi sol ventrikülün fonksiyonel parametrelerinin aynı anda değerlendirilmesine izin vermektedir. Özellikle SVEF, KAH ve kardiyak ölümü öngörmede güçlü ve bağımsız bir belirleyicidir.Klinik uygulamada sol ventrikül fonksiyonlarının hesaplanması için birçok gated SPECT yazılımı bulunmaktadır. Quantitative Gated SPECT (QGS, Cedars- Sinai Medical Center), 4D-MSPECT (University of Michigan Medical Center) and Emory Cardiac Toolbox (ECTb, Emory University) ticari olarak ulaşılabilen yazılımlardan en önemlileridir. SVEF'nun kesin olarak hesaplanabilmesi bunların arasındaki bağlantıların ve karşılaştırmaların açıklanmasına dayanmaktadır.Aralarında en fazla 90 gün olcak şekilde gated SPECT ve ekokardiyografisi çekilmiş olan toplam 89 hasta (43 kadın, 46 erkek; ortalama yaş± SD, 51 ± 11 yıl) retrospektif olarak incelendi. Hastalar iki gruba ayrıldı. Grup 1 perfüzyon defekti olmayan 60 hastayı içeriyordu. Grup 2 perfüzyon defekti olan 29 hastayı kapsamaktaydı. Tüm hastalara tek gün protokolü ile Tc-99m MIBI gated SPECT görüntüleme yapılmıştı. SPECT görüntüleri sağ anterior oblikten sol posterior obliğe doğru elde edildi. Gated SPECT ham görüntüleri filtrelenmiş geri projeksiyon yöntemi ile rekonstrükte edildi. Veri rekonstrüksiyonundan sonra, fonksiyonel parametreler üç ayrı yazılım programı ile hesaplandı.Her ne kadar QGS diğer iki yazılım programından hafifçe daha düşük değerler gösterse de, gated SPECT yazılım programları ile elde edilen ortalama SVEF değerleri ekokardiyografi ile ve kendi aralarında iyi korelasyon göstermekteydi. Ancak T testi sonuçları üç program ile hesaplanan EDV ve ESV değerleri arasında anlamlı farklılık olduğunu ortaya koydu. Ayrıca grup 1 ve grup 2 arasında SVEF değerleri bakımından anlamlı farklılık vardı.Sonuç olarak, her üç yazılım programının da klinik uygulamada SVEF değerlerinin hesaplanması bakımından yararlıdır. Ancak programların hastaların tedavisi ve takibinde birbiri yerine kullanılması önerilmemektedir. Bunun yanında her klinik her program için kendi normal popülasyon limitlerini belirlemelidir.
Özet (Çeviri)
Coronary artery diease (CAD) is a narrowing of the coronary arteries that supply oxygen and blood to the heart. CAD is the leading cause of death worldwide. Today many patients undergo gated myocardial perfusion SPECT imaging for the evaluation of CAD. Gated SPECT imaging is allowed the simultaneous assessment of myocardial perfusion and left ventricular functional parameters such as left ventricular ejection fraction (LVEF), end-systolic volume (ESV) and end-diastolic volume (EDV). Especially LVEF is a powerful and independent predictor for CAD and cardiac death.There are many softwares of gated SPECT in clinical practice for quantification of left ventricular function. Quantitative Gated SPECT (QGS, Cedars- Sinai Medical Center), 4D-MSPECT (University of Michigan Medical Center) and Emory Cardiac Toolbox (ECTb, Emory University) are the most important softwares that commercially available. Calculating an accurate LVEF depends on to determine their relations and comparisons.A total of 89 patients (43 females, 46 males; mean age ± SD, 51 ± 11 y) on whom both gated SPECT and echocardiography were performed within 90 days of each other were analyzed retrospectively. The patients were classified into 2 groups. Group 1 included 60 patients who have no perfusion defect. Group 2 comprised 29 patients with perfusion defect. All patients enderwent Tc-99m MIBI gated SPECT imaging in a one-day protocol. The SPECT acquisition has perform from right anterior oblique to the left posterior oblique. Gated SPECT raw data were reconstructed by filtered back-projection algorithm. After data reconstruction, the functional parameters were calculated with three different software programs.Although QGS showed slightly lower values than other two software programs, the mean LVEF calculated by gated SPECT software programs were correlated well with echocardiography and among themselves. However T test results showed a considerable variation among the three programs in the calculation of EDV and ESV values. There was also significant difference between group 1 and 2 for LVEF values.As a result, all three software programs are useful in clinical practice for calculating LVEF. But using the programs interchangeable to manage patient?s therapy or follow-up is not recommended. Furthermore each clinic should get their normal population limits for each algorithm.