Kolorektal kanserde adiponektin (ADIPOQ) ve adiponektin reseptör 1 (ADIPOR1) genlerinin polimorfizmlerinin araştırılması
İnvestigation of adiponectin (ADIPOQ) and adiponectin receptor 1 (ADIPOR1) genes polymorphisims at colorectal cancer risk
  1. Tez No: 298884
  2. Yazar: BADEL ARSLAN MAMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ETEM AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Tıbbi Biyoloji, General Surgery, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Adiponektin, ADIPOQ, Adiponektin Reseptör 1, ADIPOR1, Polimorfizm, Kolorektal Kanser, Adiponectin, ADIPOQ, Adiponectin Receptor 1, ADIPOR1, Polymorphism, Colorectal Cancer
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kolorektal Kanserler (KRK) dünyanın değişik toplumlarında farklı sıklıkta görülen onkolojik bir sorundur ve görülme sıklığı giderek artmaktadır. KRK'in gelişmesi ve ilerlemesi diğer kanserler gibi çoklu genetik değişimlerin bir sonucudur. KRK karsinogenezisinin anlaşılması için tümör gelişimi sırasında oluşan moleküler değişikliklerin araştırılması gerekmektedir. Adiponektin adipöz doku tarafından sentezlenen bir proteindir ve endojenik insulin duyarlayıcısıdır. Adiponektinin preneoplastik kolonik lezyonlarda hücre büyümesini aktive ederek, değiştirerek veya leptin ve Nükleer Faktör-KappaB yollarını da içeren birkaç farklı yol aracılığıyla etkilediği görülmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda; Türk populasyonu için Mersin örneklemi temelinde bu polimorfizmlerin kolorektal kansere yakalanma riskine olası etkisinin belirlenmesi temel hipotezimizi oluşturmuştur.Çalışmamız Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde KRK tanısı konmuş yaş ortalaması 55,96 olan 129 kolorektal kanserli birey ve yaş ortalaması 54,82 olan 137 sağlıklı birey (kontrol grubu) olmak üzere toplam 266 kişiden oluşturuldu. Kontrol ve deney grubundaki bireylerden alınan kan örneklerinden DNA izolasyonu yapıldı ve genotipler PCR ve RFLP yöntemleri kullanılarak belirlendi.ADIPOQ exon 2 (+45, kodon 15) polimorfizmine ait allel ve genotip oranları ile kolorektal kanseri arasında ilişki olmadığı belirlendi. Aynı şekilde ADIPOR1 intron 1 (-106) polimorfizmine ait allel ve genotip oranları ile kolorektal kanser arasında ilişki olmadığı saptandı. KRK'ya yakalanmayı etkilediği düşünülen diğer risk faktörlerden; ileri yaş, erkek cinsiyet, hastalığa yakalanma riskini arttırırken, boy uzunluğu, alkol kullanımı ve ailede kolorektal kanseri öyküsünün KRK'ya yakalanma riskini etkilemediği, sigara kullanımının KRK'ya yakalanma riskini azalttığı belirlendi. Kontrol grubunun BMI ortalamasının KRK'lı hastaların BMI ortalamasından yüksek olduğu tespit edildi. Bu farklılığın sadece obez grupta ortaya çıktığı, diğer grupların ise birbirine benzer olduğu gözlendi. Polimorfik alleller ile BMI değerleri korele edildi ve ilişkili olmadığı saptandı.Çalışmamız, ADIPOQ ve ADIPOR1 genine ait bu polimorfizmlerin allel ve genotip oranlarının Türk populasyonundaki ilk örneğini oluşturmaktadır. Yapılacak yeni çalışmalarla bu polimorfizmlerin populasyondaki dağılımları belirlenebilir.
Özet (Çeviri)
Colorectal Cancer (CRC) occurs at different rates in different societies, a problem in the oncologic and the incidence is increasing. CRC?s development and progression result of multiple genetic changes such as the other cancers. To understand the carcinogenezis of CRC, molecular changes that occur during tumor development need to be studied. Adiponectin is a protein synthesized by adipose tissue and endogenous insulin-sensitizing. Effects of adiponectin has been observed by activating and modifying cell growth or several different ways including ways of leptin and Nuclear Factor-CappaB in preneoplastic colonic lessions. According to this information to the Turkish population of Mersin, on the basis of the sample to determine the effects of these polymorphisms in the risk of developing colorectal cancer has established the basic hypothesis.Our study?s sample volume is including the mean age 55,96 of 129 patient with colorectal cancer and 137 healthy subject with the mean age of 54,82, for a total of about 226 people who were diagnosed with CRC at Mersin University Medical Faculty Hospital. The control and experimental group consisted of DNA isolation from blood samples taken from each individual was performed and genotypes were determined using PCR and RFLP methods.ADIPOQ exon 2 (+45, codon 15) polymorphism?s alleles and genotype rates was determined not associated with colorectal cancer. Likewise, ADIPOR1 intron 1 (-106) polymorphism?s alleles and genotype rates was determined not show correlation with colorectal cancer. To the risk factors in terms of developing CRC; the risk of advanced age, male sex, statistically significant with developing CRC. Smoking is associated with decreased risk of CRC. On the other hand, we determined no risk of being tall, using alcohol and having family history of colorectal cancer in CRC. BMI average of the control group showed a higher average than the patient?s BMI average. This difference is emerged only in obese groups, the other groups have been observed to be similar to each other. There was no association between polymorphic alleles and BMI.Our study is the first example of AdipoQ and ADIPOR1 gene?s allele and genotype rates of the Turkish population. Population distributions of these polymorphisms can be determined to do new studies.