Meme kanserinin adiponektin gen polimorfizmi ile ilişkisinin araştırılması
İnvesti̇gati̇on of the correlati̇on between breast cancer and gen polymorfi̇sm of adi̇ponecti̇n
- Tez No: 457608
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ZAFER UTKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Adiponektin, Gen Polimorfizmi, Breast Cancer, Adiponectin, Gen Polymorphism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Meme kanseri dünya çapında kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Kadınlarda kansere bağlı ölümlerin %18'i meme kanseri nedeniyle oluşmakta ve meme kanserine bağlı ölümler; akciğer ve kolorektal kanserlerden sonra üçüncü sırayı almaktadır. Obezite kaynaklı kanserler sosyo-epidemiyolojik bir sağlık sorunu olarak görülmektedir. Yapılan çalışmalarda, BMI arttıkça kadınlarda meme kanseri gelişme riskinin arttığı, prognozunun kötüleştiği ve yasam suresinin kısaldığı görülmüştür. Günümüzde obezite meme kanseri arasındaki ilişki tam açıklanamazsa da adipoz dokudan salgılanan ve adipokin adı verilen sitokin benzeri proteinlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Çeşitli gruplarda, BMI düzeltildikten daha yüksek adiponektin düzeylerine sahip olan kadınların meme kanseri riskinde %65'lik azalma olduğu görülmüştür. Çeşitli adiponektin polimorfizmleri adiponektin seviyelerini etkilediği gösterilmiştir. Bu çalışmada, söz konusu Adiponektin polimorfizminin meme kanseri ile ilişkisi ve bu hastalarda serum adiponektin ve leptin seviyeleri ile ilişkileri incelenmiştir. Çalışmada meme kanserli vakalar ile kontrollerin, adiponektin kodlayan genlerdeki tek nükleotit polimorfizminin meme kanseri ile ilişkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common cancer type in women worldwide. 18% of cancer-related death in women is caused by breast cancer and breast cancer-related deaths ranks third after the lung and colorectal cancers. Socio- epidemiological obesity -induced cancers are seen as a health problem. In recently publised, studies it is indicated that increased BMI eleveate the riski of developing breast cancer, worse the prognosis of the breast cancer patients causing of short survival time. Today obesity and breast cancer relationship are not fully explained and adipokine secreted from adipose tissue also called cytokine-like proteins are believed to be effective. Several groups, has been reported that decreasing BMI result in eleveating of adiponectin levels which cause 65% induction in women with breast cancer risk. Several polymorphisms of adiponectin have been shown to affect the levels of adiponectin. The aim of this study, investigate the relationship between the Adiponectin polymorphism and breast cancer, the relationship between serum adiponectin and leptin levels in these patients as well as to investigate.