Sporda imgeleme anketinin Türkçeye uyarlanması ve sporda imgelemenin yarışma kaygısı ile sportif güven üzerindeki etkisi
Adaptation of sport imagery questionnaire to Turkish, and effects of sport imagery on competitive anxiety and sport confidence
- Tez No: 298908
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERUDUN DORAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: İmgeleme, Kaygı, Sportif Güven, Sporcu, Imagery, Anxiety, Sport Confidence, Athletes
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sporda Psiko-Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Hall (1998)' un Sporda İmgeleme Envanteri (SİE) sporcuların kullandıkları imgeleme türlerini belirlemek amacıyla geliştirilmiştir. Bu araştırmada da, envanterin Türk sporcular için uyarlama çalışması yapılmıştır.Envanterin uyarlama çalışmasına yaşları 16 ile 29 arasında değişen (21.78±2.63) 100 erkek (22.60±2.40) ve 42 kız (19.83±2.09) olmak üzere toplam 142 sporcu katılmıştır.Envanterin orjinalinde 30 soru maddesi ve beş alt boyut bulunmaktadır. Bu boyutlara ait Cronbach alpha ile hesaplanan iç tutarlık değerleri .83 ile .91 arasında değişmektedir.Gerçekleştirilen geçerlilik ve güvenirlik çalışması Türk sporcular için uygun görülmektedir.Sporda imgelemenin yarışma kaygısı ile sportif güven üzerindeki etkisinin olup olmadığını belirlemek için ikinci bir araştırma yapılmıştır. Farklı spor branşlarından yaşları 17 ile 30 arasında değişen ( 21.26±2.35 ) 167 erkek ( 21.80±2.36) ve 177 kız ( 20.74±2.23 ) olmak üzere toplam 344 sporcu katılmıştır.Motivasyonel Özel imgeleme ile bilişsel kaygı ve bedensel kaygı arasında negatif bir ilişki olduğu, kendine güven düzeyiyle de pozitif bir ilişki olduğu söylenebilir.Motivasyonel genel uyarılmışlık ile bedensel kaygı arasında negatif bir ilişki olduğu söylenebilir.Motivasyonel genel ustalık ile bilişsel kaygı, bedensel kaygı ve kendine güven arasında negatif bir ilişki olduğu görülmektedir.Bilişsel Özel düzey ile bilişsel kaygı ve bedensel kaygı arasında negatif bir ilişki kendine güven düzeyiyle de pozitif bir ilişki bulunmaktadır.Bilişsel genel düzeyi ile bilişsel kaygı ve bedensel kaygı arasında negatif bir ilişki olduğu, kendine güven düzeyiyle de pozitif bir ilişki olduğu görülmektedir.Motivasyonel Özel, motivasyonel genel uyarılmışlık, motivasyonel genel ustalık, bilişsel özel ve bilişsel genel düzeyleri ile sportif güven düzeyleri arasında pozitif bir ilişki olduğu söylenebilir.Bilişsel kaygı ve bedensel kaygı düzeyi ile sportif güven düzeyi arasında negatif bir ilişki, kendine güven düzeyiyle de pozitif bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hall?s (1998) Imagery Questionnaire in sports was developed to determine the imagery types used by the athletes. In this study, the questionnaire was adopted for the Turkish athletes.Totally 142 athletes, 100 male (22.60±2.40) and 42 female (19.83±2.09) aged between 16 to 29 (21.78±2.63), participated in the questionnaire adoptation study.The original scale consists of 30 questions and five subscales. The internal consistency values calculated with the Cronbach alpha change between 83 and 91. The validity and reliability study was considered reasonable for the Turkish athletes.Second study was carried out to determine whether imagery had an effect on competetion anxiety and sport confidence in sports. Totally 344 athletes,167 male(21.26±2.65) and 177 female (20.74±2.23) between the ages 17 to 30 from various sports branches participated in the study.It was found out that there was a negative relationship between motivational specific Imagery and cognitive and somatic anxiety whereas there was a positive relationship between motivational specific Imagery and self-confidence level.It was confirmed that there was a negative relationship between the motivational general arousal and physical anxiety.It was determined that there was a negative relationship between the motivational general mastery and cognitive, somatic anxiety and self-confidence.There was a negative relationship between cognitive specific level, and cognitive and somatic anxiety whereas there was a positive relationship between cognitive specific level and self-confidence level. It was clearly seen that there was a negative relationship between the cognitive general level, and cognitive and somatic anxiety whereas there was a positive relationship between cognitive general level and self-confidence level.It was found out that there was a positive relationship between the motivational specific- motivational general arousal- motivational general mastery- cognitive specific- cognitive general levels, and sport confidence levels.It was stated that there was a negative relationship between the cognitive somatic anxiety level and sport confidence level whereas there was positive relationship between the cognitive ?somatic anxiety level and self-confidence level.