Akciğer kisthidatik ameliyatlarında sonuç ve morbiditeyi etkileyen risk faktörleri
Risk factors effecting morbidity and conclusion in lung surgery of hydatid CYST
  1. Tez No: 298965
  2. Yazar: BÜLENT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVVAL EREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer, kist hidatik, perforasyon, morbidite, pulmonary, hydatid cyst, perforation, morbidity
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Kisthidatik, endemisi, progresyonu, ciddi komplikasyonları ve nadiren spontan regrese olması nedeni ile önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışmamızda 2000 ile 2010 yılları arası kliniğimizde (D.Ü.T.F. Göğüs Cerrahi) akciğer kisthidatik nedeniyle opere olan hastalar retrospektif olarak incelendi. Bu hastaların yaşı, cinsiyeti, semptomu, kist sayısı, kist boyutu, kistin perfore olup olmaması, lökosit sayısı, kistin hangi tarafta olduğu, kistin lokalizasyonu, gibi parametrelerin mortalite ve morbidite ile olan ilişkisi uygun istatistiksel testler kullanarak araştırıldı. Çalışmamıza alınan toplam 143 hastada mortalite görülmedi. Morbiditenin varlığı ve değişkenler arasında fark olup olmadığı student-t testi ile test edildi. Morbidite olanlarda perforasyon olanların ortalaması ve standart sapması 0,5 ± 0,50 iken, olmayanlarda ise ortalama ve standart sapma değeri 0,29 ± 0,49 olarak görülmektedir. Bu iki ortalama arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür (p=0,01).Cinsiyetin, kist boyutunun ve lokalizasyonun morbidite üzerine etkisi bulunamadı. ( X²=0, 00, p=1, 00).Sonuç olarak; perfore akciğer kist hidatiklerinin postoperatif morbiditeyi önemli ölçüde artırdığı hastanede kalış süresini uzattığı tespit edildi. Ülkemizde bir halk sağlığı problemi olan akciğer kist hidatik hastalığı, tanı konulduğunda cerrahi olarak tedavi edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Hydatid disease, endemic, progression, serious complications and, rarely, spontaneously regressed due to an important health problem. In this study in our clinic between the years from 2000 to 2010 (D.Ü.T.F. Thoracic Surgery) were retrospectively reviewed the patients operated on for pulmonary hydatid cyst. The patients' age, gender, symptoms, number of cysts, cyst size, whether or not perforated the cyst, leukocyte count, on which side of the cyst, the cyst localization, the appropriate statistical parameters such as mortality and morbidity with tests were investigated using. There was no mortality in our study, the total of 143 patients. Whether there is a difference between the presence of morbidity and the variables were tested with Student-t test.The average morbidity in patients with perforation of standard deviation is 0, 5 ±0, 50, while those without seen that the mean and standard deviation value of 0. 29 ±0. 49. A significant difference was found between these two average.( P = 0,01)Gender,ciyst size and lokation of impact on morbidity has been found.( X ² = 0. 00 p = 1. 00)As a result, a perforated lung cyst hydatids significantly increased postoperative morbidity was found to prolong the duration of hospital stay. Hydatid cyst of the lung disease is a public health problem in our country, should be treated surgically if diagnosed