Polikistik over sendromlu hastalarda insülin direncinde Osteokalsin, TNF-? ve adiponektinin rolü
Osteocalcin and insulin resistance in patients with polycystic ovary syndrome, TNF-? and adiponectin is role
- Tez No: 298984
- Danışmanlar: PROF. DR. İPTİSAM İPEK MÜDERRİS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, Osteokalsin, İnsülin direnci, Adiponektin, TNF
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
AMAÇ: Polikistik Over Sendromu(PKOS)'nun temelinde yatan en önemli mekanizma insülin direncidir. Bu nedenle PKOS' un tedavisinde insülin direncinin azaltılmasına yönelik uygulamalar hedef olmuştur. Bu çalışmada PKOS'lu hastalarda kan osteokalsin düzeyinin;insülin direnci,adiponektin,TNF-alfa ve bazı hormonal parametrelerle olan ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık.HASTALAR VE METOD: Bu çalışmaya, Ocak 2009-Ocak 2011 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine adet düzensizliği,hirsutizm, infertilite gibi nedenlerle başvuran ve polikistik over sendromu tanısı alan hastalar dahil edildi. Çalışma grubu, 55 hasta ile benzer yaş ve vücut kitle indeksi (VKİ) 'ne sahip 19 sağlıklı kontrolden oluşturuldu. Hastalarda Tiroid stimülan hormon(TSH), kortizol, Dehidroepiandrosteron sülfat(DHEAS) , Prolaktin(PRL) , erken folliküler fazda Lüteinizan hormon(LH), Follikül stimulan hormon(FSH), Östradiol (E2), 17-hidroksiprogesteron (17-OH-P), Androstenedion (A), Serbest testosteron(sT), total Testosteron (tT) ve Seks hormonu bağlayan globulin (SHBG) seviyeleri ölçüldü. Konjenital adrenal hiperplazi, Cushing sendromu, hiperprolaktinemi veya tiroid hastalığı olanlar çalışmadan dışlandı. Hastaların insülin direncini değerlendirmek için 75 gr Oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapıldı ve Homeostasis Model Assessment (HOMA) skorları hesaplandı. Hastaların adiponektin,TNF-?,osteokalsin düzeyleri ölçüldü.Çalışma sonunda verilerin SPSS 15,0 paket programı kullanılarak istatistiksel analizi yapıldı. İstatistiksel anlamlılık seviyesi p0,05 olarak kabul edildi.BULGULAR: Her iki grubunda ortalama yaş ve vücut kitle indeksleri benzerdi. PKOS'lu hastalar ile kontrol grubu kıyaslandığında FSH, LH ,E2 ve DHEAS seviyeleri arasında fark bulunmazken PKOS'lu hastalarda tT, sT ve Androstenedion kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek, SHBG ise PKOS' lu hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. İnsülin direnci HOMA-IR a göre gruplar karsılastırıldıgında ve cut off deger 2,5 olarak alındıgında sağlıklı grupta 19 hastadan 4 hastada insulin direnci saptanırken (% 21.1) 55 PKOS'lu hasta grubundan 29 tanesinde insulin direnci saptandı (% 52.7). Gruplar arasında insulin direnci açısından PKOS'lu hasta grubunda anlamlı olarak yükseklik bulunmuştur (p = 0.031).PKOS'lu olan hasta grubun Adiponektin, TNF-? ve Osteokalsin seviyeleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Osteokalsin PKOS'lu hasta grubunda, TNF-? ile orta derecede negatif (-0.40, p = 0.003) korelasyon göstermiştir ve diğer hiçbir değer ile korelasyon göstermemiştir. Ayrıca Osteokalsin sağlıklı hastaların olduğu grupta adiponektin ile iyi derecede pozitif (0.61, p = 0.006) korelasyon göstermektedir. Fakat insulin dirençleri osteokalsin seviyeleri ile korele edildiğinde aralarında anlamlı ilişki gösterilememiştir.SONUÇ:İnsülin direnci ve beraberinde hiperinsülinemi hem zayıf hem de obez PKOS hastalarında sık görülen bir bulgudur.Osteokalsin ve serun insülin sekresyonu arasında pozitif ilişki bulunmaktadır. PKOS'lu hastalarda ostekalsin düzeyleri anlamlı olarak yüksek çıkmasına rağmen osteokalsin ve insülin direnci arasında anlamlı ilişki gösteremedik. Bilgilerimize göre PKOS'da osteokalsin düzeyleri çalışmalarda bakılmış ama osteoklasin ve insülin direnci bağlantısını gösteren ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
AİM:Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) 's most important mechanism underlying insulin resistance. Therefore, PCOS 's treatment of insulin resistance has been the target for the reduction of applications. In this study, blood osteocalcin levels in patients with PCOS, insulin resistance, adiponectin, TNF-? and to evaluate the relationship with some of the hormonal parametersPATIENTS AND METHODS: In this study, January 2009-January 2011 of the Department of Obstetrics and Gynecology, Erciyes University Polyclinic menstrual irregularity, hirsutism, infertility in the applicant due to polycystic ovary syndrome patients who were included. The working group, with 55 patients of similar age and body mass index (BMI) with 19 healthy control what was created. Patients with thyroid stimulating hormone (TSH), cortisol, dehydroepiandrosterone sulfate (DHEAS), prolactin (PRL), early follicular phase luteinizing hormone (LH), follicle-stimulating hormone (FSH), estradiol (E2), 17-hydroxyprogesterone (17-OH-P), Androstenedione (A), free testosterone (sT), total testosterone (tT) and sex hormone binding globulin (SHBG) levels were measured. Congenital adrenal hyperplasia, Cushing's syndrome, hyperprolactinemia, or thyroid disease were excluded. To assess insulin resistance in patients 75 g oral glucose tolerance test (OGTT) was performed and the Homeostasis Model Assessment (HOMA) scores were calculated. Patients, adiponectin, TNF-?, osteocalcin levels were measured.Working at the end of the data statistical analysis was performed using the SPSS 15.0 package program. Statistical significance level p 0.05 was considered significant.RESULTS: Both groups were similar in mean age and body mass index. PCOS patients compared with the control group, FSH, LH, E2, and DHEAS levels in PCOS patients not found the difference between the tT, sT, and Androstenedione was significantly higher than the control group, while SHBG PCOS 'lu the patient group was significantly lower than the control group.Insulin resistance, HOMA-IR cut-off value of 2.5 according to experiment, and the healthy control group of 19 patients received insulin resistance was detected in 4 patients (21.1%) 55 29 In one group of PCOS patients had insulin resistance (52.7%)Between the groups in terms of insulin resistance in PCOS patients a significant elevation (p = 0.031). Group of patients with PCOS Adiponectin, TNF-? and osteocalcin levels were significantly higher than the control group.Osteocalcin in patients with PCOS, TNF-? with a moderate negative (-0.40, p = 0.003) correlated and did not correlate with any other value.Osteocalcin is a healthy group of patients with a good level of adiponectin also positive (0.61, p = 0.006) correlated. However, no significant relationship between insulin resistance has been shown to correlate with the levels of osteocalcin.CONCLUSIONS: With insulin resistance and hyperinsulinemia in obese PCOS patients and weak as well as a common finding. Is a positive correlation between osteocalcin and insulin secretion. Ostekalsin levels were significantly higher in patients with PCOS, despite not demonstrate a significant relationship between osteocalcin and insulin resistance. According to our studies looked PCOS, but osteocalcin levels of osteocalcin and insulin resistance is the first study showing the link.KEY WORDS: Polycystic ovary syndrome, osteocalcin, insulin resistance, adiponectin, TNF-?