Bölgemizdeki hemodiyaliz hastalarında hepatit c virus enfeksiyonunun epidemiyolojik özellikleri ve okkült c hepatiti sıklığının araştırılması
Epidemiologic characteristics of patients with hepatitis c virus infection and occult c infection in patients receiving hemodialysis
- Tez No: 298986
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN AYGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hepatit C virusu, hemodiyaliz, okkült C hepatiti, periferik kan mononükleer hücreleri, Hepatitis C virus, hemodialysis, occult hepatitis C infection, peripheral blood mononuclear cells
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Giriş ve Amaç: Hepatit C virusu (HCV) hemodiyalize giren hasta popülasyonunda sık görülen bir enfeksiyon etkenidir. Bu çalışmada bölgemizdeki hemodiyaliz hastalarında HCV enfeksiyonunun epidemiyolojik özellikleri ve periferik kandaki mononükleer hücreler (PKMNH)'de viral RNA saptanması temeline dayanan ?real time? polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemiyle okkült C hepatiti (OCH) sıklığının araştırılması amaçlanmıştır.Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya rutin olarak hemodiyalize giren 16 yaşın üzerindeki kronik böbrek yetmezliği olan 100 hasta alındı. Hastaların demografik verileri, HCV için olası bulaş yolları, böbrek yetmezliği nedenleri, hemodiyalize giriş yolu, hemodiyaliz süresi, karaciğer fonksiyon testleri, hepatit göstergeleri ile plazmada ve PKMNH'de HCV RNA araştırıldı. Hepatit göstergeleri ?enzyme immunoassay? (EIA) (Architect, Abbott) ile test edildi. Plazma ve PKMNH'de HCV RNA ?real time? PZR yöntemi (TaqMan 48, Roche) ile araştırıldı. PZR testinin ölçüm aralığı 25-3.91x108 IU/mL, testin hassasiyeti ise 25 IU/mL idi. OCH karaciğer enzimleri yüksek veya normal olan, serumda anti-HCV ve plazmada HCV RNA negatif saptanan hastalarda PKMNH'de HCV RNA'nın pozitif bulunması olarak tanımlandı.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 58.6 ±13.9 yıl idi ve %56'sı erkekti. Hastaların 81 (%81)'i fistülden diyalize girmekteydi. Ortalama diyaliz süresi 4.8 (1-19) yıl idi. ALT ve AST değerleri ortalaması sırasıyla 17±1.1 IU/L ve 16.1±7.2 IU/L idi. Yetmiş üç hastanın kronik böbrek yetmezliğine eşlik eden en az bir alt hastalığı vardı ve en sık alt hastalık hipertansiyon (HT) olarak belirlendi. En sık bulaş yolu cerrahi girişim, ikinci sıklıkla kan transfüzyonu olarak saptandı. Çalışmaya dahil edilen 100 hastanın 19'unda HCV tanısal testleri olarak kullanılan anti-HCV, plazma HCV RNA ve PKMNH'de RNA testlerinden en az biri pozitifti. Hastalardan 10'unda anti-HCV pozitifliği, 11'inde plazma HCV RNA pozitifliği ve yedisinde PKMNH'de RNA pozitifliği belirlendi. Anti-HCV'si pozitif olan 10 hastadan 5'inin hem plazma hem PKMNH'de HCV RNA'sı negatifti. Serum anti-HCV'si negatif olan 90 hastanın 6 (%6.7)'sında plazma HCV RNA, 3 (%3.3)'ünde PKMNH'de HCV RNA değerleri pozitifti. Bu hastaların plazma HCV RNA değerleri 75-338 IU/L arasındaydı. Plazma HCV RNA düzeyleri düşük pozitif olan bu hastaların tümünde PKMNH'de çalışılan HCV RNA değerleri negatif olarak belirlendi. Hem anti-HCV'si hem de plazmada çalışılan HCV RNA'sı negatif olan 84 hastanın 3 (%3.6)'ünde PKMNH'de HCV RNA pozitif bulundu. Plazma HCV RNA'sı 500 IU/mL olan dört hastanın PKMNH'de HCV RNA sonuçları pozitif bulunmuştur.Sonuç: Hemodiyaliz hastalarında HCV enfeksiyonunun sessiz seyretmesi hastalığın ilerlemesi ve virusun bulaşı açısından önemli bir risk oluşturur. PKMNH'de HCV RNA tespiti okkült enfeksiyonu saptamaya yardımcı olacak noninvaziv bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: HCV is common cause of infection in patients receiving hemodialysis. In this study we aimed to determine epidemiological characteristics of hepatitis C virus (HCV) infection and detection of HCV RNA status in peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) of the patients who require hemodialysis and the prevelance of occult HCV infection by real-time polimerase chain rection (PCR) in our region.Patients and Methods: One hundred end-stage renal disease patients, over 16 years old, receiving hemodialysis treatment were enrolled in this study. Participants demographic data, possible routes of transmission for HCV, causes of renal failure, type of vascular access in hemodialysis patients, duration of hemodialysis were all evaluated. Serum samples were tested for liver function tests and serological markers for hepatitis with EIA (Architect, Abbott). HCV RNA was extracted from the serum samples and PBMCs by using real-time PCR (TaqMan 48, Roche). Measurement range of the PCR test was 25-3.91x108 IU/mL and the sensitivity of the test was 25 IU/mL. Occult HCV infection was described in patients with or without high liver function tests of unknown etiology and it is characterized by the presence of HCV RNA in the PBMCs despite negative results for anti-HCV and for serum HCV RNA as tested by conventional assays.Results: The mean age of the patients was 58.5+13.9 years and 56% were male. Arteriovenous fistulas were the most common type of vascular access of hemodialysis patients (81%) and the avarage duration of dialysis was 4.8 (1-19) years. The mean levels of ALT and AST were 17 ± 1.1 IU / L and 16.1 ± 7.2 IU / L, respectively. Seventy-three patients with chronic renal failure had at least one chronic disease and the most common disease was hypertension. Surgical procedures and blood transfusion were the most common route of transmission of HCV. We found that 19 out of the 100 patients testing positive for at least one of these tests; anti-HCV, plasma HCV RNA and PBMCs RNA. Out of 100 patients, 10 were positive for anti-HCV, 11 were positive for plasma HCV RNA and 7 positive for PBMCs HCV RNA. Five of the 10 patients whose anti-HCV positive were both negative for RNA in plasma and PBMCs. Six (6.7%) out of 90 patients whose anti-HCV were negative, HCV RNA in plasma were positive and also HCV RNA in PBMCs positive in 3 (3.3%) patients whose RNA levels were between 75-338 IU/mL. All the patients with low levels of HCV RNA in plasma were negative in PBMCs. Three (%3.6) out of 84 patients in both anti-HCV and plasma HCV RNA negative group, HCV RNA in PBMCs were positive. HCV RNA in PBMCs were all negative in seven patients with the level of plasma HCV RNA were under 500 IU/Ml. We found four patients with HCV RNA positive in PBMCs, their HCV RNA results were over 500 IU/mL.Conclusion: Silent progression of HCV infection may cause progression of the disease and could be potential risk for the transmission of the virus. Detection of HCV RNA status in PBMCs of the patients, is noninvasive method that will help to determine occult infection.