Kronik parankimal karaciğer hastalarında ve hemodiyaliz hastalarında hepatit G virüs prevalansı
The Prevalence of GB virus C infection in patients with chronic hepatitis and in patients with chronic hepatitis and in hemodialysis patients
- Tez No: 69261
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AKKIZ
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit, Hemodiyaliz, HGV/GBV-C enfeksiyonu IV, Chronic hepatitis, Hemodialysis, HGV/GBV-C polymerase Chain Reaction. V
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
GB virus C (GBV-C) akut ve kronik hepatitle ilişkisi bildirilen, son zamanlarda tanımlanan bir flavivirustur. GBV-C'nin başlıca parenteral yolla bulaştığı ve kronik hepatitli hastalar ile hemodiyaliz hastalarında yüksek prevalans oranlarına sahip olduğu bilinmektedir. Bölgemizdeki kronik hepatitli hastalar ve hemodiyaliz hastalarında GBV-C enfeksiyon prevalansını tesbit etmek amacıyla yapılan bu çalışmada 65 (%74.7)'i erkek, 22 (%25.3)'i kadın, ortalama yaş 50.08±14.2 yıl olan 87 kronik hepatitli hasta ve 46(%74.7)'sı erkek, 30(%40)'u kadın, ortalama yaş 46.3±14.6 yıl olan 76 kronik hemodiyaliz hastasına ait serum örnekleri GBV-C RNA varlığı yönünden GBV-C'nin NS3/helikaze bölgesinden derive spesifik primerlerin kullanıldığı nested reverse transcriptase polimeraz zincir reaksiyon (RT-PCR) ile değerlendirilmiştir. Kronik hepatitli hastaların tamları, histopatolojik inceleme ile konuldu. GBV-C RNA kronik hepatitli 87 hastanın 4(%4.6)'ünde tesbit edilmiş olup, bu hastalardan biri HCV ile koenfekte iken 3 hasta sadece GBV-C ile enfekte idi. Hastaların 73 'ünde kronik hepatit B ve/veya kronik hepatit C tespit edildi. GBV-C RNA non B - non C hepatit tanısı konan 14 hastanın 3 (%2 1.4) 'ünde bulundu. Hemodiyaliz hastalarında ise GBV-C RNA 76 vakanın 16(%21)'sında pozitif bulundu. Bu vakaların 3 'ünde anti HCV antikorları tespit edildi. Sonuç olarak GBV-C enfeksiyonunun bölgemizdeki kronik non B - non C hepatitli hastalarda %21.4'lük oran ve hemodiyaliz hastalarındaki %2 1 'lik oran ile sık görüldüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
GB virus C (GBV-C) is a recently identified flavivirus associated with acute and chronic hepatitis. GBV-C is known to be transmitted parenterally and to have high prevalence rates in chronic hepatitis patients and also in patients on hemodialysis. In order to investigate the prevalence of GB virus C infection among patients with chronic hepatitis and in chronic hemodialysis patients, the serum samples obtained from 87 patients with chronic hepatitis (65 male, 22 female, mean age 50.8±14.2) and 76 patients on hemodialysis (46 male, 30 female, mean age 46.3+14.6 years) were analysed for the presence of GBV-C RNA by nested reverse transcriptase polymerase chain reaction (RT-PCR) using specific primers derived from the NSa/helicase region of the GBV-C in our area. Patients with chronic hepatitis were diagnosed histopathological examinations. GBV-C RNA was detected in 4 of 87 (4.6%) patients with chronic hepatitis, one of these patients was coinfected with HCV and 3 patients were only infected with GBV-C. Of the patients 73 were found to have chronic hepatitis B and/or chronic hepatitis C. GBV-C RNA was identified in 3 of 14 (21.4%) patients with chronic non B - non C hepatitis. Among hemodialysis patients, GBV-C RNA was present in 16 of 76 (21 %) cases, of which 3 were positive for anti HCV antibodies. In conclusion, GBV-C infection appears to be common with a rate of 21.4% among patients with chronic non B - non C hepatitis and also with a rate of 21% in patients on maintenance hemodialysis in our area.