Total tiroidektomi yapılan tavşanlarda tiroid dokusu ototransplantasyonu
Thyroıd autotransplantatıon ın rabbıts that underwent total thyroıdectomy
  1. Tez No: 298987
  2. Yazar: HACI OKUDUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCİHAN GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: dondurarak saklama, hipotiroidi, ototransplantasyon, tiroid, tiroidektomi, Criopreservation, hypothyroidism, autotransplantation, thyroid, thyroidectomy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Total tiroidektomi yapılan tavşanlarda aynı seansta transplante edilen ve dondurulup transplante edilen tiroid dokusunun etkinliğinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 16 tavşan rastgele 8'erli iki gruba ayrılarak başlandı. Her iki grupta 2'şer tavşanın çalışma sırasında ölmesi üzerine her iki grupta 6 tavşan ile çalışma tamamlandı. Tavşanların tamamına tiroid ve tüm vücut tarama sintigrafisi çekildi. I. grup tavşanlara total tiroidektomi ve aynı seansta kuadriseps kas içerisine tiroid ototransplantasyonu yapıldı. II. grup tavşanlara sadece total tiroidektomi yapıldı ve ayrıca çıkarılan tiroid dokusu dondurularak saklandı. Ameliyat öncesi ve sekiz hafta takip boyunca haftada bir kez serbest T3 ve T4 ölçümleri yapıldı. Sekiz haftanın sonunda I. gruba sintigrafi yapıldı. II. gruba ise dondurularak saklanılmış olan tiroid dokuları 8. haftanın sonunda kuadriseps kas içerisine ototransplante edildi. Bundan sonra II. grupta yeniden 8 haftalık serbest T3 ve T4 ölçümleri yapıldı. Son aşamada ise II. gruba da sintigrafi çekilerek çalışma tamamlanmış oldu.Bulgular: Birinci grupta serbest T3 ve T4 ameliyattan sonra ilk haftada belirgin düştü ve sonrasında 2. haftadan itibaren yükselerek ameliyat öncesi değerlere ulaştı. İkinci grupta ise serbest T3 3. haftaya kadar, serbest T4 ise ilk haftada belirgin düştü ve 8. haftanın sonuna kadar bu şekilde devam etti. İkinci grupta ototransplantasyon sonrası 3. haftadan itibaren serbest T3 ve T4 değerlerinde tekrar bir yükseliş görüldü ve çalışma sonuna kadar devam etti. Sintigrafi ile I. grupta 5, II. grupta 1 tavşanda ototransplante edilmiş tiroid dokuları gösterildi.Sonuç: Aynı seansta tiroid ototransplantasyonu yapılan tavşanlarda transplante edilen tiroid dokularının hem biyokimyasal hem de sintigrafi ile fonksiyon gösterdiği görüldü. Dondurulup transplante edilen grupta sintigrafi ile olmasa da biyokimyasal olarak fonksiyon gösterdiği görüldü. Uygun vakalarda postoperatif hipotiroididen kurtulmak için hastalara tiroid ototransplantasyonu yapılabileceği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the functionality of the autotransplantated thyroid tissues either in the same session or after criopreservation in rabbits which underwent total thyroidectomyMaterials and Methods: The study was performed with 16 rabbits which were randomized in two groups, 8 in each. After death of 2 rabbits in each seperate groups, the study was completed with 12 rabbits. Thyroid and whole body scintigraphies were performed in all subjects. The rabbits in the first group were performed total thyroidectomy and in the same session thyroid autotransplantation into the quadriceps muscle. The rabbits in the second group also underwent thyroidectomy but the thyroid glands of these were criopreserved. The free T3 and T4 levels were measured preoperatively and once in the following 8 weeks in all subjects. At the end of the 8th week, scintigraphy was performed to the first group and the criopreserved thyroid tissues were autotransplantated into the quadriceps muscles of the subjects of the second group. In the following 8 weeks, the free T3 and T4 levels of the second group were measured once in a week. Scintigraphies of the second group were also performed as the last step of the study.Results: The free T3 and T4 levels in the first group showed a significant decrease in the first week and following the second week the levels increased and reached the preoperative measures. In the second group, free T3 decreased till the 3rd week and free T4 in the 1st week and no change was observed from those weeks. An increase of free T3 and T4 levels were observed in the second group after autotransplantation and this increase was present till the last measure. With scintigraphy, 5 of the autotransplantated tissues in the first and 1 in the second group were observed.Conclusion: The biochemical and scintigraphical functionality of the thyroid tissues which were autotransplantated in the same session was observed. In the group of criopreservation, the thyroid tissue was biochemically functional but not scintigraphically. In the appropriate cases, thyroid autotransplantation might be performed in order to avoid postoperative hypothyroidism.