Medyanın sedanter bayanların bireysel spor yapma alışkanlıkları üzerindeki etkisi
The effect of media over the sedanter women's personal habits of doing sport
  1. Tez No: 299067
  2. Yazar: SİNEM UÇAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL SUVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Sedanter, Spor, media, sedanter, sport
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırmanın amacı, medyada yer alan spor programlarının, büyük ve küçük şehirlerde yaşayan Sedanter bayanların bireysel spor yapma alışkanlıkları üzerindeki etkilerini belirlemektir.Araştırma, grubunu, Ankara (100 ) ve Tokat ( 100 ) illerindeki 200 sedanter bayan oluşturmuştur. Medya aracılığı ile spor yapma düzeylerinin belirlenmesinde gruplara anket uygulanmış ve bağımsız örneklem t testi (Independent Samples T Test ) ve tek yönlü Varyans Analizi (One Way ANOVA ) ve ki-kare analiz yöntemleri kullanılmıştır.Araştırmaya katılan bayanlardan, hareketsiz bir yaşam tarzım var, televizyon haricinde de egzersiz yapıyorum, CD ortamındaki egzersizler bana uygun, televizyonda yayınlanan egzersizleri düzenli olarak uyguluyorum, cevapları ile diğer anket sorularına verilen cevapların araştırma sonuçları (P > 0,005) değeri bulunduğundan Ankara ve Tokat illeri arasında anlamlı bir farka rastlanmamıştır.Araştırma sonucunda, araştırmaya katılan bayanların medyada yer alan spor programlarının izlenmesinde yaş, eğitim ve gelir durumu farklılıklarının etkilemediğini. Genellikle hareketsiz bir yaşantıya sahip olduğunu ve kilosunun fazla olduğunu düşünen bayanların, medyadan daha çok etkilendiği söylene bilir. Sedanter bayanların medyadan etkilenmesi ve yaşam tarzları açısından Ankara ve Tokat illeri arasında anlamlı farklılıkların bulunmadığını, bayanların genelde aynı tarz davranışları sergilediklerini fakat genel anlamda bakıldığında Tokat ilindeki bayanların medyadan daha çok etkilendiği söylenebilir
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine that the effect of sport programmes in media on hobits of sedanter women who live in big or small city doing sport individually.The group of the research becomes from 200 sedanter women who live in Ankara ( 100) and Tokat (100). A sorvey is applied to groups in arder to determine the level of doing sport with media and idependent samples T test and one way ANOVA and ki kare analysis method are used.The participation to the research is from women. I have an inactive life style, execpt from tv ı do exercise . the exercises on CDs are appropria te forme. I carry out the exercises on tv regularly.There hadn?t been an important difference between Ankara and Tokat because the other research value conclusions and the answers above found (P > 0,05).I can be said that according to the research conclusion age, education and income differences do not affect the watching rate of the sport programs on media, and the women who says that they have inactive life and owerweight can be that they are affected from media too much.There isn?t an important differences between Ankara and Tokat conserning media effect and life styles, it can be clearly said that the women reflect the same behaviors but genarally the women lives in Tokat are affected from media more.