Nörogelişimsel yoganın fizyoterapistlerde mesleki tükenmişliğe etkisi
The effect of neurodevelopmental yoga on occupational burnout in physiotherapists
- Tez No: 924756
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM KARADİBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: fizyoterapist, tükenmişlik sendromu, yaşam kalitesi, ağrı, yorgunluk, Nörogelişimsel yoga, physiotherapist, burnout syndrome, life quality, pain, patique, norodevelopmental yoga
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çalışma Nörogelişimsel Yoga'nın fizyoterapistlerde mesleki tükenmişliğe etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Kesitsel, metodolojik tipte olan çalışmanın evrenini whatsapp ve sosyal medya uygulamaları üzerinden iletilen anket linki kullanarak 18-65 yaş aralığında son 6 aydır NGY pratiği yapan 100 ve sedanter yaşam süren 87 olmak üzere toplam 187 fizyoterapist birey oluşturdu. Katılımcıların demografik, klinik bilgileri, mesleki tükenmişlik düzeyi için Maslach Tükenmişlik Ölçeği, yaşam kalitesi için SF-12-kısa form, ağrı ve yorgunluk şiddetleri için numerik görsel analog skalasını içeren google form üzerinden veri kayıt oluşturuldu ve online ortamda veri kayıt formunun doldurulması istendi. Elde edilen bulgulara göre düzenli nöro gelişimsel yoga pratiği yapan fizyoterapistlerin sedanter fizyoterapistlere göre mesleki tükenmişlik düzeyleri ve yorgunluk şiddetleri daha düşük, yaşam kaliteleri ise daha yüksek olup, istatistiksel olarak anlamlı idi (p0,05). Sonuç olarak nörogelişimsel yoga fizyoterapistlerin yüksek olan mesleki tükenmişlik düzeylerinin azalmasına yardımcı olabilir ve yaşam kalitelerini artırabilir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to examine the effect of Neurodevelopmental Yoga on occupational burnout in physiotherapists. The universe of the cross-sectional, methodological study was formed by using the survey link sent via WhatsApp and social media applications, consisting of 100 physiotherapists who have been practicing NGY for the last 6 months and 87 who have a sedentary lifestyle, between the ages of 18-65. Data were recorded via a Google form containing demographic and clinical information of the participants, Maslach Burnout Scale for occupational burnout level, SF-12-short form for quality of life, and numerical visual analog scale for pain and fatigue severity, and they were asked to fill out the data record form online. According to the findings, occupational burnout levels and fatigue severity of physiotherapists who regularly practice neurodevelopmental yoga were lower than sedentary physiotherapists, and their quality of life was higher, which was statistically significant (p0.05). As a result, neurodevelopmental yoga can help reduce the high levels of professional burnout in physiotherapists and increase their quality of life.