Obtaining the usage profile of database application for maestro 7
Maestro 7 için veritabanı uygulamasının kullanım profilinin elde edilmesi
- Tez No: 29917
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: ORACLE, indeks seçimi, fiziksel veritabanı tasarımı, indekslenmeye aday kolon belirlenmesi, indeks kâr şeması, masraf tabanlı sorgu eniyileyici, ORACLE, index selection, physical database design, plausible columns for indexing determination, index benefit graphs, cost based query optimizer
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
oz MAESTRO 7 İÇİN VERITABANI UYGULAMASININ KULLANIM PROFİLİNİN ELDE EDİLMESİ ERIŞIK (YERDEKALMAZER) Ayşenur Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Asuman DO?AÇ Ağustos, 1993, 126 sayfa. İndeks kümesinin seçim sorunu NP-bütündür ve bu yüzden akılcıl yaklaşım kullanımı gerektirir. Akılcıl yaklaşımlar, sorgu eniyileyicinin kurallarına dayanmalıdır. Çünkü, seçilen indeksler sorgu eniyileyici tarafından kullanılabilmelidir. MAESTRO 7 (ODTÜ ORACLE 7 için Otomatik İndeks Seçen Paket) adında, veritabanı yöneticisine ORACLE 7 için olan veritabanı uygulamasının indeks konfigurasyonunu belirlemede yardım eden bir paket tasarlanmıştır. Böyle bir paketi geliştirmek için ; 1. Geçerli SQL cümlelerini ve bunların kullanım istatistiklerini, olağan veritabanı oturumu sırasında, otomatik olarak çıkarmak, 2. Aynı çalıştırma yapısını gerektirecek SQL cümlelerini sınıflandırmak ve ağırlıkların toplamak, vi3. İndekslenmeye aday kolonları belirlemek, 4. Birincil indeksleri seçmek, 5. İkincil indeksleri seçmek, 6. Birincil ve ikincil indekslerin kullanım kârlarını, sorguların çalışma masraflarını sorgu eniyileyiciden elde ederek hesaplamak, gerekir. Bu çalışma, iki yüksek lisans tezinde iki bölüm halinde gerçekleştirilmiştir. Bu tez, birinci bölüm olarak; geçerli SQL cümlelerinin kullanım istatistikleri ile elde edilmesi, aynı çalıştırma yapısını gerektiren SQL cümlelerinin sınıflandırılması ve ağırlıklarının toplanması ve son olarak, indekslenmeye aday kolonların belirlenmesini içerir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OBTAINING THE USAGE PROFILE OF DATABASE APPLICATION FOR MAESTRO 7 ERIŞIK (YERDEKALMAZER), Ayşenur M.S. in Computer Engineering Supervisor : Prof. Dr. Asuman DO?AÇ August 1993, 126 pages The index selection problem is NP-Complete and therefore requires heuristics to be used. Heuristics must be based on the query optimizer principles because the indices decided should be usable by the query optimizer., A tool, called MAESTRO 7 (METU Automated indEx Selection Tool foR ORACLE 7) has been implemented that assists the database administrator in designing an index configuration for a given database application for ORACLE 7. In order to implement such a tool it is necessary; 1. To automatically derive valid SQL statements and their usage statistics during regular database sessions. 2. To classify the SQL statements that will produce the same execution plan and to accumulate their weights. iv3. To decide on plausible columns for indexing. 4. To choose primary indices. 5. To choose secondary indices. 6. To calculate the benefit of using both the primary and the secondary indices by obtaining the cost of executing the queries from the query optimizer. This work has been realized in two M.S. thesis as two parts. This thesis, the first part, describes the following: extracting valid SQL statements with their usage statistics, classification of the SQL statements that will produce the same execution plan and accumulating their weights, and finally deciding on plausible columns for indexing.