Simulation of the behavior of a simple bug using a neural network
Nöron ağ modeli kullanılarak basit bir böceğin davranışlarının benzetimi
- Tez No: 29926
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARİFİ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: İmzalı paket dolaşımı, seçimli katsayı ayarlaması, geçmişe ait senaryo hafizası, ödüllendirme, Signed chain routing, selective weight adjustment, episodic memory, reinforcement
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz nöron ağ modeli kullanılarak basit bir böceğin davranişlarinin benzetimi Atila Zeybek Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Marifi Güler September, 1993, 93 Sayfa. Bu çalışmada, imzalı paket dolaşımı tekniği olarak adlandırılan nöron ağ modeli kullanılarak, basit bir böceğin yaşamı simule edilmiştir. Mevcut nöral network modelleri, synapse değerlerinin değişimi ve nöronların parlama frekansına dayalı olup, nöronlar arası iletişimde kimyasallar ile herhangi bir bilgi iletilmediğini kabul ederler. Bu çalışma nörobiyoloji ve cognitive psikoloji alanındaki bulgulara dayanarak, nöronlar arası iletişimde, parlama frekansı ve synaptik katsayı değişimine ek olarak, kimyasalların da bir çeşit bilgi taşıdığı savmdadır. Bu noktada cevaplanması gereken üç temel soru vardır : 1) Nöron ağının bir olay ile ilişkili nöronlarının elektriksel parlama yapısı, elektriksel olmayan bir ifadeye nasıl dönüşür ? 2) Bu dönüşüm sonucu elde edilen ifade nasıl saklanır ? 3) Ve bu ifade kendisini oluşturan nöronların tekrar parlamalarım nasıl sağlar ? Burada birinci ve üçüncü sorulara imzalı paket dolaşım tekniği ile cevap verilmeye çahşılmıştır. Her nöronun parmak izi denilebilecek kendine özgü nörotransmitter yollaması prensibine dayanılarak, nöronlar arası imzalı kimyasal konvoyların dolaştığı varsayılmıştır. Ödüllendirme ve cezalandırma tekniği kullanılan modelde, böceğin davranışları ve katsayıların değişiminin davranışlara etkisi izlenmiş ve modelin ümit verici olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF THE BEHAVIOR OF A SIMPLE INSECT USING A NEURAL NETWORK MODEL Atila Zeybek M. S. in Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Marifi Güler September, 1993, 93 Pages In this study, behavior of a simple bug is simulated using a neural network model called signed chain routing technique. Current neural network models are based on synaptic weight update and frequency of firing techniques with the assumption of no information is carried by chemicals. However, this study, with the support of developments in neurobiology and neuropsychology, claims that in addition to the use of firing frequency and synaptic weight modification, neurotransmitters and proteins carry information by somehow between neuron groups. At this point, three basic questions arise : 1) How is the information of the form of an electrical pattern, transformed into a non electrical form ? 2) How is this information stored ? 3) How does this stored information cause, neurons contributed to the creation of this information, to fire ? Here, first and third questions are tried to be answered with the signed chain routing technique. With the principle of“Each neuron releases one neurotransmitter which is the biochemical fingerprint of the neuron”, it was assumed that signed chemical chains circulate between neurons and neuron groups. With the use of the positive and the negative feedback neurons, activated by the supervisor, as reward/penalty learning, the observation of the behaviors and the effect of the weight modifications on behaviors has shown that the model encourages.