Identification of QTL for grain quality traits in durum wheat (Triticum turgidum var. durum L.) mapping population derived from kunduru x Cham1
Kunduru x Cham1 melezinden oluşturulan makarnalık buğday haritalama populasyonunda dane kalitesi ile ilgili kantitatif özellik lokuslarının tanımlanması
- Tez No: 299459
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Makarnalık buğday, bağlantı haritası, DNA markerları, Kalite özellikleri
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Literatürde makarnalık buğday kalite özelliklerinin genetik kontrolü ile ilgili çok az bilgi mevcuttur. Makarnalık buğdayda sürdürülen çalışmaların çoğunluğu verim ve tarımsal özellikler ile ilgilidir. Bu nedenle, makarnalık buğdayda kalite ile ilgili kantitatif özellik lokuslarını genetik olarak ortaya koymak bu özelliklerin kalıtım şeklinin anlaşılmasıaçısından çok önemlidir. Kunduru çeşidi ile Cham1 çeşidinin melezlerinden elde edilen rekombinat kendilenmiş hatlar kullanılarak bir genetik bağlantı haritası oluşturulmuştur. Bu harita tüm kromozomlara dağılmış 396 lokustan oluşmuştur. Söz konusu lokular 213 mikrosatellit markerı, 37 tohum depo protein markerı ve 146 AFLP markerından oluşmuştur. Harita toplam 5033.6 cM''u bulan 14 bağlantı gurubundan oluşmuştur. Kunduru/Cham1 populasyonunda kromozomlar üzerindeki yeri bilinmeyen 8 SSR primeri farklıkromozomlarda haritalanmıştır. Sekiz farklı çevre kullanılarak makarnalık buğdayda farklıkalite karakterleri ile ilgili parametreler için QTL analizi yapılmıştır. QTL analizlerinde 93 QTL saptanmıştır. Kül içeriği dışındaki kalite özelliklerin her birinin en az 5 QTL tarafından kontrol edildiği, kül içeriğinin ise 2 QTL tarafından kontrol edildiği ortya çıkmıştır. Ayrıca, makarnalık buğday kalitesi ile ilgili çok sayıda önemli ve yeni genomik bölgeler saptanmıştır. Bunun yanında, bazı QTL'ler farklı kalite karakterleri için pleitropik etki göstermiştir.Farklı kalite karakterleri ile ilgili QTL analizleri makarnalık buğdayda kalitenin genetik temeli ile entegre bir resim sağlamıştır ve makarnalık buğday ılsha programları için değerli bilgiler ortaya koymuştur. Markera dayalı seleksiyon için önemli QTL'ler tanımlanmış ve bunların Akdeniz Bölgesi'ndeki makarnalık buğday ıslah programlarında kullanılabileceği ortaya çıkmıştır. Bu QTL'ler özellikle gluten direnci ve sarı pigment için yapılacak ıslah programlarında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Very little information exists in the literature concerning the genetic control of quality traits in durum wheat. Most of studies conducted in durum wheat concern with the yield and agronomic traits. Therefore to genetically dissect the quantitative trait loci (QTL) for quality traits in durum wheat is very important to understand their mode of inheritance. A genetic linkage map was constructed based on recombinant inbred lines (RIL) derived from cross between Kunduru X Cham1 population. The map consisted of 396 loci on all chromosomes, which were composed of 213 microsatellite markers, 37 seed storage proteins markers, and 146 AFLPs markers. This map consisted of 14 linkage groups, spanning to a total of 5033.6 cM. Eight SSR primers which were unknown of their chromosomal locations were mapped in different chromosomes in the Kunduru / Cham1 population. Quality traits and QTL analysis were performed for parameters associated with different quality traits of durum wheat using eight different environments/locations. The QTL analysis led to the detection of 93 QTLs. Further quality traits were controlled by at least five or more QTLs, except for ash content, only two QTLs were observed. Also several important and novel genomic regions for durum quality were detected. In addition, some of the QTLs showed pleiotropic effects for different quality traits.The QTL analysis of the different quality traits provided an integrated picture of the genetic basis of durum wheat quality and generated valuable information for durum wheat breeding programs. Important QTLs were identified for marker-assisted selection and are suggested to be used in the durum wheat breeding programs in the Mediterranean region; this is particularly true for the gluten strength and yellow pigment.