Yarı doğrusal hiperbolik denklemlerin çözümlerinin enerji sönümü
Energy decay of solutions of semilinear hyperbolic equations
  1. Tez No: 299514
  2. Yazar: SEMA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZER KHANMAMMADOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Galerkin method, Exponential decay, Multiplier techniques, Plate Equation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu Çalışmada sınırlı ve sınırlı olmayan bölgelerdeutt + 2u + a (x) ut + f (u) = 0yarı dogrusal sönümlü levha denklemi incelenmiş ve uygun koşullar altında bu denkleminçözümlerinin üstel enerji sönümüne sahip olduğu gösterilmiştir. Birinci bölümdeyarı doğrusal sönümlü levha denklemine uygun başlangıç sınır değer problemi tanımlanarakbu çalışmada gerekli olacak koşullar belirtilmiştir. Ek olarak bu bölümde, hiperbolikdenklemlerin enerji sönümleriyle ilgili yapılmış olan çalışmalar hakkında kısacabilgi verilmiştir. _Ikinci bölümde tez içerisinde kullanılacak temel teoremler ve tanımlarsunulmuştur. Üçüncü bölümde ele alınan problemlerin çözümlerinin varlık ve tekliğiGalerkin yöntemi kullanılarak gösterilmiştir. Dördüncü bölümde öncelikle, çarpmateknikleri kullanarak sınırlı ve sınırlı olmayan bölgelerdeutt + 2u + a (x) ut = 0doğrusal sönümlü levha denkleminin çözümlerinin enerjisinin üstel olarak söndüğü gösterilmiştir. Ardından doğrusal denklem için elde edilen bu sonuçtan yararlanarak yarıdoğrusal denklemin çözümlerinin enerjilerinin üstel sönüme sahip olduğu gösterilmiştir.Anahtar Kelimeler : Galerkin metodu, Üstel sönüm, Çarpma teknikleri, Levha Denklemi
Özet (Çeviri)
In this work, we investigate the semilinear damped plate equationutt + 2u + a (x) ut + f (u) = 0on bounded and unbounded domains and we show exponential energy decay of thesolutions for this equation under suitable conditions.In the rst chapter, we dene theinitial-boundary value problem for semilinear damped plate equation and state theconditions which will be required for the results. Additionally, in this chapter we alsogive some brief information on the energy decay property of hyperbolic equations. Inthe second chapter, some fundamental denitions and theorems which will be used inthe thesis are given. In the third chapter, existence and uniqueness of the solutions ofthe considered problems are obtained using the Galerkin method. Finally, in the fourthchapter we rst show that the linear damped plate equationutt + 2u + a (x) ut = 0on bounded and unbounded domains has the exponential energy decay property, byusing multiplication techniques. Afterwards, by using this result, we show exponentialenergy decay of the solutions for the semilinear plate equation.