Ankara koşullarında açıkta yetiştirilen bazı glayöl (Gladiolus grandiflorus) çeşitlerinin kesme çiçek verim ve kalitesi bakımından incelenmesi
A study on the cut flower yield and quality of some gladiolus (Gladiolus grandiflorus) varieties grown in the ecological conditions of Ankara on the open area
  1. Tez No: 299647
  2. Yazar: CEREN YALÇINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Ş. ŞEBNEM ELLİALTIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Glayöl, Gladiolus grandiflorus, dikim zamanı, süs bitkileri, kesme çiçek, Gladiolus, Gladiolus grandiflorus, planting time, ornamental plants, cut flower
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde 2010 yılında gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı, Ankara koşullarında açıkta yapılan yetiştiricilikte dünya piyasasında önemli bir yer teşkil eden, soğanlı ve yumrulu süs bitkilerinden glayöl (Gladiolus grandiflorus) bitkisinin, kalite ve verim özellikleri bakımından incelenmesidir. Çalışmada, erkenci, orta mevsim, orta geççi ve geççi olmak üzere 4 farklı çiçeklenme zamanına sahip 11 adet glayöl çeşidi kullanılmıştır. 31 Mayıs, 15 Haziran, 30 Haziran ve 15 Temmuz olmak üzere 4 farklı dikim zamanı denenerek, bazı gözlem (çiçeklenme süresi ve çıkış süresi) ve kalite parametreleri (bitki boyu, başak uzunluğu, çiçek sapı uzunluğu, çiçek sapı kalınlığı, dal ağırlığı ve kandil sayısı) göz önünde bulundurulmak suretiyle, çeşitlerin performansları değerlendirilmiştir. Dikim zamanı/çeşit interaksiyonu açısından önemli sonuçlar elde edilmiştir. Denemeye alınan tüm çeşitlerin, verim ve kalite özellikleri bakımından, Ankara koşullarında yapılan yetiştiriciliğe uygun olduğu saptanmıştır. Ankara için en uygun glayöl yetiştirme zamanları olarak, denemede seçilen dikim zamanlarının içerisinde 3. ve 4. dikim zamanı olan 30 Haziran ve 15 Temmuz dikim zamanları en iyi sonuçları vermiştir. Bitki boyu, başak uzunluğu, çiçek sapı uzunluğu, çiçek sapı kalınlığı, dal ağırlığı ve kandil sayısı bakımından en uygun karakteristik özelliklere sahip çeşitler sırasıyla Amsterdam, Ibadan, Rose Supreme ve Green Star olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted at Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Ankara University, in 2010, in Ankara deals with results connected with cut flower quality and yield of some gladiolus (Gladiolus grandiflorus) varieties, which have an important place in World cut flowers and flower bulbs trade, under the field conditions. Gladiolus varieties which classified into early-, mid-, mid-late season and late season, based on the time taken to first open floret, 11 gladiolus varieties were planted every 15 days from 31 May to 15 July. Data are tabulated on days to flowering, days to sprouting, plant length, spike length, stem length and diameter, plant weight and number of florets/spike. Important results were obtained from the interactions between planting time and varieties. It was determined that all the varieties are suitable for planting in Ankara conditions in respect of cut flower quality and yield of gladiolus. The best results were observed for the third and the fourth plantings, 30 June and 15 July plantings, within 4 planting times. Among the gladiolus varieties, investigated Amsterdam, Ibadan, Rose Supreme and Green Star were regarded as the most productive cultivars, respectively.