Tüketici etnosentrizmi ve ülke imajı üzerine kültürlerarası bir çalışma: Türkiye ve Yunanistan örneği
A cross-cultural study on consumer ethnocentrism and country image: Example of Turkey and Greece
  1. Tez No: 299887
  2. Yazar: GAZAL CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÇABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Etnosentrizmi, CETSCALE, Ülke İmajı, Yunanistan, Türkiye, Consumer Ethnocentrism, CETSCALE, Country Image, Greece, Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı Türk ve Yunan tüketicilerin etnosentrizm düzeyleri, tüketici etnosentrizminin yerli ürün satın alma eğilimi üzerindeki etkisi, ülke imajı ve karşı ülke ile etkileşimin ülke imajı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmada Shimp ve Sharma'nın tüketici etnosentrizmi kavramının ilk kullanıldığı ve CETSCALE'nin ortaya çıktığı çalışmadan (1987) yola çıkılarak daha sonraki yıllarda yapılan çeşitli çalışmaların incelenmesi ve karşı ülke imajının ölçülmesi ile şekil kazanmıştır. Çalışma Türkiye'den iki ve Yunanistan'dan bir olmak üzere üç örneklem üzerinde yapılmış olup, bu örneklemlerin ikili karşılaştırmaları söz konusudur. Çalışmada karşı ülke ile olan etkileşim ve bunun ürün satın alımlarına etkisi tespit edilmektedir. Araştırmanın yapıldığı ülkelerin, tüketiciler gözündeki imajları tespit edilerek karşı ülke imajının o ülkenin ürünlerini satın alma eğilimi üzerinde etkili olup olmadığı da araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the evidence and level of consumer ethnocentrism of Turkish and Greek consumers, also, to examine the effects of consumer ethnocentrism on purchasing local products, to investigate the country image and effects of interaction with the counter country on country image. The conceptual framework used is based on the work of Shimp and Sharma (1987) which they first mentioned about consumer ethnocentrism and evaluate the CETSCALE together with variant studies came after and evaluation of the image for the counter country. The study structured on three samples, two samples taken from Turkey and one taken from Greece. A dual comparison of samples is done. In this study, the interaction with the counter country and its effects on the purchasing intention is investigated. The image of the counter country is noted and looked for if the country image affects the purchasing intentions of the counter country?s product.